potpisan ugovor

Energetska obnova dubrovačke OŠ Ivana Gundulića vrijedna 7,5 milijuna kuna

02.05.2019 u 13:04

Bionic
Reading

Ugovor o energetskoj obnovi zgrade dubrovačke Osnovne škole Ivana Gundulića, vrijedan oko 7,5 milijuna kuna, potpisali su u četvrtak u Dubrovniku gradonačelnik Mato Franković i direktor građevinske tvrtke Alfaplan građenje Mato Butijer, a radovi počinju početkom lipnja

Ulaganje je sufinancirano sa 74 posto bespovratnih EU sredstava, a radovi će trajati godinu dana.

Gradonačelnik Franković izjavio je kako se ovim nastavlja kontinuirano ulaganje značajnih sredstava, podizanjem standarda u školskom sustavu.

'Energetski smo obnovili OŠ Lapad, do veljače 2020. godine trebala bi biti dovršena nova OŠ Montovjerna, a uskoro počinjemo s energetskom obnovom OŠ Marina Držića te izgradnjom dodatka OŠ Mokošica. Drago mi je da ovu obnovu radi tvrtka s kojom surađujemo i na drugim projektima poput Lazareta, jer oni znaju kako odraditi iznimno osjetljive EU projekte', naglasio je.

Kao posebno značajan projekt dubrovački gradonačelnik najavio je energetsku obnovu gradske sportske dvorane Gospino polje, vrijednu više od 20 milijuna kuna.

'Sportska dvorana doživjet će potpuni preobražaj, novo ruho, a očekujemo sufinanciranje iz EU fondova u iznosu 74 do 85 posto. Time bi se ulaganja u sportsku infrastrukturu podigla na 50 milijuna kuna u samo godinu dana. Da nema EU fondova, teško bismo sami mogli izdvojiti tako značajna sredstva', istaknuo je Franković.

Direktor tvrtke izvođača radova Alfaplan građenja Mato Butijer najavio je zahtjevne radove jer će se većim dijelom odvijati za vrijeme školske godine.

'Ne sumnjam u dobru organizaciju, uz dinamički plan kako bi nastava protekla normalno. Projekt je kvalitetan, kao i predviđeni materijali', dodao je.

Ravnateljica OŠ Ivana Gundulića Vedrana Elez naglasila je da je ovim ulaganjem Grad Dubrovnik prepoznao potrebu škole i djece ove i budućih generacija. Najavila je da će zbog radova u školi biti organizacijskih promjena.

'Iz jednosmjenske ćemo idućih godinu dana preći na dvosmjensku nastavu. Na prvom mjestu nam je sigurnost učenika. Svi ćemo dati doprinos i zajedničkim naporom dobiti kvalitetniju školu', rekla je ravnateljica Elez.

Energetska obnova zgrade obuhvatit će izolaciju dotrajalog krova zgrade, vanjskih zidova, poda prema tlu i stropa prema negrijanom prostoru. Zamijenit će se dotrajala vanjska stolarija, postaviti nova LED rasvjeta te će se ugraditi novi učinkoviti radijatori i obnoviti strojarnica.

Realizacijom projekta zgrada će prijeći iz trenutnog energetskog razreda C u razred B, a godišnja ušteda za toplinsku energiju bit će 71,50 posto. Ukupna energetska potrošnja objekta smanjit će se za 54,65 posto.