RASPRAVA O MIROVINSKOJ REFORMI

'Zamolite oporbu da izađe van kako bi vaš napuhani ministar mogao letjeti po sabornici kao balon'

25.10.2018 u 09:58

Bionic
Reading

Za danas predviđena rasprava o mirovinskoj reformi u Saboru je izazvala buru već od ranog jutra. Osim što su zastupnike pred parlamentom dočekali sindikati, predsjedavajućeg Gordana Jandrokovića na početku sjednice oporbenjaci su zasuli zahtjevima za stankom

Zastupnici bi danas trebali objedinjeno raspravljati o šest zakona iz paketa mirovinske reforme, no već na početku sjednice oporbeni klubovi zatražili su stanku kako bi se mogli konzultirati o nadolazećoj raspravi.

'Tražim stanku zbog toga što danas raspravljamo o mirovinskoj reformi, a Sabor još nije utvrdio stajalište, a svakodnevno nas u medijima bombardiraju reklame koje govore o benefitima mirovinske reforme. Iz džepa građana plaća se reklama vladi i govore neistine', kazao je SDP-ov Peđa Grbin.

'Ova rasprava se skriva iza Todorićevog saslušanja kako građani ne bi čuli pravu istinu. Vladi nije u interesu da građani čuju da ovo ide na njihovu štetu, da se nijedan prijedlog kojeg je SDP dao nije prihvatio. Gospodine ministre, vi ste meterolog...i ovako će izgledati Hrvatska nakon mirovinske reforme', kazao je Gordan Maras, i ministru rada Marku Paviću dao meterološku kartu prema kojoj će u cijeloj Hrvatskoj biti kiša i snijeg.

Stanku je zatražio i Mostov Božo Petrov. 'S ovim paketom zakona će se učiniti građane ovisnicima, invalidima, korisnicima socijalne pomoći, a ne budućim umirovljenicima. Drugi strup koji se ovako ruši treba omogućiti da naše buduće mirovine budu stabilne i sigurne. Već se jednom popljačkalo mirovinske fondove, već ste jednom kupovali socijalni mir dijeleći mirovine, zašto nastavljate s pljačkom', kazao je Petrov.

  • +11
Sabor počeo raspravu o mirovinskoj reformi Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'Mirovinska reforma ima cijeli niz štetnih reforma, a najštetnija je da se radni vijek produljuje s 65 na 67, sve smo bliži tezi s posla na groblje. To je ponižavajuće', kazao je Ivan Vilibor Sinčić iz Živog zida.

Uzvratio je HDZ-ov Branko Bačić. 'Svake godine za isplatu mirovina potrebno je 17 milijardi kuna, a to će se povećavati. Zbog toga je bilo nužno ući u reformu kako bi sustav napravili održivim', poručio je Bačić.

Nakon deset minuta stanke krenula je rasprava o mirovinskoj reformi. Uvodno je detalje pojasnio ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić, no čim je za govornicom izustio 'dobro jutro', oporba je u zrak podignula pločice za repliku.

I on je uvodno kazao kako se svake godine za mirovine izdvaja 17 milijardi kuna. 'Samo 19 posto umirovljenika ima puni staž, a cilj ove reforme su veće mirovine i upravo u tom pravcu radimo. Poruka budućim umirovljenicima je da će mirovine rasti, da su mirovine sigurne, a da je ove godine mirovina rasla za 6 posto. Slično ćemo raditi i dalje. 17 milijardi kuna nam nedostaje godišnje, ali naš cilj je dugoročno održiv sustav', rekao je Pavić.

Cilj reforme je, dodao je, da se produlje godine staža, te iznio podatak kako je u Hrvatskoj prosjek 30 godina rada staža. 'Znam da su mirovine male, ali znamo da želimo osigurati da se što dulje ostane na tržištu rada', poručio je Pavić.

'Rezultati mirovinske reforme moraju se sagledati dugoročno, a mi smo gledali do 2070.', rekao je Pavić, dodavši da je cilj bilo da se osiguraju veće mirovine, održivi sustav te da nitko ne bude diskriminiran.

Više od 30 replika stiglo je na izlaganje Pavića. Prvi se javio Petrov. 'Znate li vi slogan 'Hrvatska raste'? To je slogan kolega iz SDP-a. Što koriste u Vladi da misle da sve raste', rekao je Petrov. S obzirom da je govorio van vremena, odmah je nakon upozorenja Jandrokovića sam zatražio opomenu, a predsjednik Sabora mu je odmah udijelio.

'Znam da ste ljubomorni jer ste izašli iz Vlade', uzvratio je Pavić Petrovu.

'Činjenica je da vama građani pokazuju ovako prstom', rekao je u replici Maras i pokazao Paviću palac prema dole. 'Trebate pošteno reći, HDZ ima druge prioritete, umirovljenici to nisu', kazao je Maras.

Bivši ministar mirovinskog sustava Mirando Mrsić Pavića je pitao tko financira spotove u medijima o mirovinskoj reformi, preko koje agencije je ugovoreno njihovo objavljivanje, koliko košta reklama.

Ne reklamiram sebe, nego informiram građane, odgovorio mu je Pavić i spočitnuo da je kao bivši ministar krao građane, nacionalizirao 4,2 milijarde kuna, preveo ih iz jednog u drug stup. Izbačeni ste iz stranke jer ste predlagali veću penalizaciju poduzetnika, poručio je Pavić zastupniku Mrsiću.

Nakon nekoliko replika stanku je zatražio HSS-ov Željko Lenart i to zbog, kako je rekao, 'bahatih odgovora ministra.' 'Zamolite oporbu da izađe van kako bi vaš napuhani ministar mogao slobodno letjeti po sabornici kao balon', rekao je Lenart.

Jandroković ga je upozorio da ne može tražiti stanku zbog vrijeđenja i onda sljedeću sekundu i sam nekog izvrijeđati.

  • +3
Sindikati protiv mirovinske reforme Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

'SDP je apsolutno protiv ovakvog oblika mirovinske reforme, građani će raditi dulje, primati manje i u mirovini živjeti još teže', poručio je u izlaganju Davor Bernardić, nazvavši reformu obmanom.

Vaš jedini istinski cilj je smanjiti mirovine, dodao je.