KOSOR NA OKRUGLOM STOLU:

'Zbog krize se povećava nasilje nad ženama'

25.11.2009 u 15:35

Bionic
Reading

'Obiteljsko nasilje se tiče svih nas, ne smijemo okretati glavu od toga', kazala je premijerka Jadranka Kosor na današnjem okruglom stolu povodom Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama

Kosor je u Ministarstvu obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti kazala da problem obiteljskog nasilja u Hrvatskoj mora i dalje ostati u fokusu, iako je gospodarska kriza. Istaknula je da je upravo sada zlostavljanim ženama najteže. 'Mnogi će ostati bez posla, bez nade. Možda će posegnuti za alkoholom, a u takvim situacijama najviše strada obitelj', pojasnila je Kosor.

Alarmantni podaci

U prvih šest mjeseci ove godine bilo je 7.815 prijava za obiteljskonasilje, a u samo iduća tri mjeseca još gotovo toliko. Znači, u prvihosam mjeseci zabilježena su ukupno 14.162 slučaja.


Dodala je da kriza utječe i na porast ekonomskog nasilja, zbog kojeg 'mnoge žene godinama trpe nasilnika u obitelji i ne započinju novi život'. Kosor je iskoristila priliku da se pohvali kako u rebalansima nije rezala sredstva namijenjena za programe zaštite žena žrtava obiteljskog nasilja. Istaknula je da će se osobno zalagati za programe zapošljavanja žena koje su bile ili jesu žrtve obiteljskog nasilja, ali i za uklanjanje svih vrsta diskriminacija žena, posebice na tržištu rada, s obzirom da 60 posto svih nezaposlenih čine upravo žene.

Kosor je pozvala jedinice lokalne samouprave da se aktivnije uključe u borbu protiv nasilja nad ženama te da u svojim proračunima pronađu sredstva za tu svrhu.

Na okruglom stolu Kosor je kazala da u borbi protiv obiteljskog nasilja moraju složno raditi sva tri stupa vlasti: 'Kao predstavnica izvršne vlasti neću zadirati u druga dva stupa, no pozivam sudsku vlast da preispita dosadašnje presude obiteljskim nasilnicima.' Kosor je pohvalila rad MUP-a po tom pitanju. Naime, kada policija dobije dojavu o obiteljskom nasilju, na teren uvijek s muškim kolegom ide i policajka.

Premijerka je istaknula da obiteljsko nasilje nije samo problem kojim se trebaju baviti samo institucije. Kazala je kako je bitno da javnost i pojedinci osude i ne prihvaćaju takvo ponašanje. 'Obiteljsko nasilje se tiče svih nas, ne smijemo okretati glavu od toga', rekla je premijerka i apelirala na građane da prijave obiteljske nasilnike.

Protiv diskriminacije žena i seksističkog ponašanja nisu cijepljeni mediji, ali ni političari. Kosor je tako kazala da 'nitko ne smije biti ugledan u društvu, cijenjen, a kamoli biti predsjednički kandidat, pa ako doma tuče svoju ženu, mora biti osuđen od javnosti', zaključila je Kosor.

Buket bijelih ruža

Jadranka Kosor svoje je bivše radno mjesto, Ministarstvo obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti, posjetila prvi puta otkada je postala predsjednica Vlade.

Stoga joj je ministar Tomislav Ivić prije početka okruglog stola darovao buket bijelih ruža, koje inače simboliziraju nevinost i čistoću.