TKO BI ČEKAO DRŽAVU

Zbog kredita u francima otišao raditi u - Švicarsku!

  • Autor: Ivica Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 10.08.2011 11:37
  • Objavljeno 10.08.2011 u 11:07
Tportal

Tportal

Izvor: tportal.hr / Autor: Tportal

Mlada međimurska obitelj, pritisnuta sve većim ratama kredita uslijed rasta tečaja švicarskog franka, financijsku je stisku riješila povećanjem prihoda, i to na nesvakidašnji način: pronalaskom posla u Švicarskoj!

'Suprug Aleksandar, koji je po struci programer, uspio je naći posao u Švicarskoj svega dva tjedna nakon što sam rodila. No nismo imali izbora, a na prihvatljiva rješenja s državne razine nismo više mogli čekati. Sada radi

za jedno švicarsko poduzeće koje ga iznajmljuje drugom poduzeću. Uvjeti rada, kao i primanja, uopće nisu usporedivi s ovima u Hrvatskoj', rekla je tportalu supruga Ina, koja se pita je li za plaćanje rata kredita uistinu rješenje odlazak mladih s diplomom u inozemstvo.

Kada su krajem 2007. odlučili uzeti kredit za kupnju stana, nitko ga nije odobravao u kunama, a ni u eurima ga nisu dobili. Stoga su za stan, koji je tada koštao 528 tisuća kuna, uzeli kredit u francima, a tečaj je iznosio 4,2 kune. Rata je na početku bila 2.700 kuna, a sada je došla na gotovo 5.000 kuna.

'To je veće od plaće koju sam dobivala prije porodiljnog. Naravno, stan ćemo platiti puno više od planiranog, no o prodaji ni ne razmišljamo zbog pada cijena', kaže nam mlada Međimurka.

Dok suprug radi u inozemstvu te svaka dva tjedna dolazi doma, Ina se brine o kćeri i razmišlja o tome kako bi se i njih dvije pridružile ocu u Švicarskoj.

'Kako stvari idu, to nam postaje jedna od opcija. I to ne samo nama, jer nas poznanici pitaju kako se suprug uspio zaposliti u Švicarskoj. No za to mu nije trebalo ništa posebno. Javio se na oglas za posao koji je primijetio na domaćem portalu specijaliziranom za traženje zaposlenika. Susreo se sa Švicarcem u Zagrebu te otputovao', kaže Ina, dodajući da, usprkos svemu, njihova obiteljska priča ima sretan završetak.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi