NEMA PROCESIJE, MISA NA TELEVIZIJI

Zbog korone otkazana i proslava svetog Duje

27.04.2020 u 15:05

Bionic
Reading

Tradicionalna procesija centrom grada i misno slavlje na Rivi, povodom blagdana svetog Dujma koji je ujedno i dan grada Splita, ove godine neće se održati, objavio je splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić. Vjernike je pozvao da tog dana, 7. svibnja, misu iz splitske prvostolnice prate putem nacionalnih i lokalnih televizija, kao i društvenih mreža

Objavljeno i da će ove godine izostati veći dio uobičajenih programa kojim Splićani obilježavaju Svetog Duju, a gotovo je sigurno da će se osim na duhovni do odnositi i na svjetovni program.

'Zbog posebnih okolnosti u kojima se nalazimo, ove godine neće biti svečane tradicionalne procesije i euharistijskog slavlja na Rivi. Međutim, na sam blagdan, u četvrtak, 7. svibnja, iz Dujmove katedrale moći ćete iz svojih domova - kućnih crkvi pratiti svetu misu u 10 sati koju će prenositi HRT, kao i Laudato TV, TV Jadran i društvene mreže. Po drevnoj tradiciji proslavi Svetkovine prethodi Devetnica, koja započinje u utorak, 28. travnja. Svaki dan će se slaviti sveta misa u 18:30 sati i pjevati pohvale svetom Dujmu. Uoči samoga blagdana, 6. svibnja, molit ćemo svečanu Večernju iz časoslova. Prijenos Devetnice moći ćete pratiti na Laudato TV-u i društvenim mrežama. U nedjelju, 03. svibnja, sveta misa je u 9h', objavio je Barišić u svojoj poruci.

'Naš sveti zaštitnik, biskup i mučenik Dujam, u svojoj Saloni iz vremena virusa progona kršćana ima veliko iskustvo povezanosti života doma - Crkve u malom - s Kristom i njegovom Crkvom. Neka njegov primjer posvijesti i nama da je obitelj uistinu Crkva u malom te neka njegov zagovor prati sve naše obitelji', dodao je Barišić.

Uputio je i poruku obiteljima sa željom da što prije osjete radost susreta s Gospodinom, a svećenicima da još jasnije razumiju sebe, svoj poziv i poslanje - od naroda i za narod. 'I dok slavimo euharistijska slavlja 'pro populo', ali bez naroda, braća i sestre postaju još prisutniji u našem srcu i molitvama. Istovremeno, bolno je, ali na svoj način i milosno, naći se sam u tišini crkve pred Gospodinom. U susretu s njim dublje otkrivamo svoj poziv vjernosti Bogu i služenja braći i sestrama u ljubavi. Neka sv. Dujam, biskup i mučenik, nama - njegovim svećenicima, redovnicima, redovnicama i vjernom puku Splitsko-makarske nadbiskupije - u koju je ugradio i svoj život, bude trajno nadahnuće u svjedočenju Radosne vijesti ljudima našega vremena u svim zgodama i nezgodama života', stoji između ostalog u Barišićevoj poruci, koju možete pogledati u priloženom videu.