SLOBODA IZRAŽAVANJA U RH

Zbog klevete HDZ-ovca blogeru 10 dana zatvora

20.02.2009 u 15:30

Bionic
Reading

Hrvatsko novinarsko društvo izražava veliku zabrinutost zbog dvadesetodnevne zatvorske kazne koju je Općinski sud u Vukovaru dosudio Damiru Fintiću, blogeru iz Vukovara, a zbog kaznenog djela protiv časti i ugleda - klevetom. Sud je tako presudio jer Fintić nije u roku platio novčanu kaznu od 3.000 kuna

HND ističe kako postoji opasnost da Fintić bude možda jedini bloger u Europi koji će morati u zatvor zbog klevete. 'To bi sigurno narušilo sliku o slobodi izražavanja u Hrvatskoj u uvjetima kada internetska komunikacija nije uopće regulirana zakonima', ocjenjuje predsjednik Novinarskog društva Zdenko Duka.

Fintić osobno ničim nije uvrijedio obitelj bivšeg vukovarskog gradonačelnika i saborskog zastupnika Vladimira Štengla koja je protiv njega pokrenula čak šest tužbi, pa obročno danas od njega naplaćuje 50.000 kuna, potražujući još 200.000 kuna u nezavršenim parnicama.

Damir Fintić samo je pokretač web stranice www.vukovarac.net na kojem je bilo nemoderiranih, a vrijednosno negativnih komentara o članovima cijenjene obitelji Vladimira Štengla, pa su oni onda zbog toga digli ukupno više desetaka tužbi protiv blogera, medija i novinara, što kaznenih, a što parničnih, potražujući nešto više od 700.000 kuna.