IZBORI U IZRAELU

Zbog 'impotencije' i ego tripa suparnika opet pobjeđuje Netanyahu

22.01.2013 u 11:45

Bionic
Reading

Nakon tromjesečne kampanje u utorak su otvorena birališta na parlamentarnim izborima u Izraelu. Sve ankete govore o pobjedi bloka desnice, odnosno krajnje desnice, nad umjerenim strankama koje su razjedinjene i zato Benjamin Netanyahu, lider najjače liste, može biti gotovo siguran u drugi uzastopni, odnosno ukupno treći premijerski mandat. Ostaje otvoreno pitanje koliko će mu komplicirano biti sastaviti koalicijsku vladu

Ukoliko je vjerovati posljednjim anketama, stranka desnice Likud koju vodi Netanyahu i njezina saveznica, stranka Yisrael Beiteinu kojoj je na čelu Avigdor Lieberman, trebale bi dobiti 33 od ukupno 120 mjesta u Knessetu. Za obje bi to bio rezultat lošiji od sadašnjeg saziva u kojem imaju 42 zastupnika. Ipak, treba još vidjeti kako će biti podijeljeno 45 mjesta lijevog centra i koja će od tih stranaka - Laburisti, Hatnuah, Yesh Atid ili Kadima - biti dio nove izraelske vlade.

Netanyahu - novi stari premijer

Dakle, ukoliko Netanyahu pobijedi i (opet) postane premijer u 19. Knessetu u povijesti Države Izrael, kako se i očekuje, bit će to respektabilna politička pobjeda iz razloga što se tijekom protekla tri desetljeća premijer promijenio nakon gotovo svakih izbora, jedina je iznimka Ariel Sharon 2001. i 2003.

Ironično, upravo se figura premijera smatra najmanje stabilnom i najviše sklonom koalicijskim poteškoćama. Velik je uspjeh Benjamina Netanyahua sama činjenica da je uspio preživjeti mandat od gotovo pune četiri godine i sebi osigurati reizbor, što je njegov drugi mandat u nizu, i treći ukupno. To mu je pošlo za rukom jer je uspio stvoriti savez Likuda i Yisrael Beiteinua, a i uspjeh mu je bio potpomognut impotencijom i ego tripom glavnih igrača suparničkog tabora, koji nisu bili dovoljno pametni da slijede svoje vodstvo i učine isto, piše Haaretz.

Novi ljubimac Izraela, Naftali Bennett, koji želi pripojiti 60 posto Zapadne obale

Vratimo se samo dva mjeseca unatrag. Čini se kako su se sve noćne more Benjamina Netanyahua, popularno zvanog Bibi, ostvarile. Američki predsjednik Barack Obama osvojio je drugi mandat, operacija Stup obrane završila je prekidom vatre što je razbjesnilo glasače desnice i pokrenulo tok birača prema Naftaliju Bennettu, novom ljubimcu židovskih naseljenika, i njegovoj ultranacionalističkoj stranci Habayit Hayehudi (Židovsko ognjište). Bibijev politički partner, Avigdor Lieberman, bio je optužen za prijevaru i zlouporabu povjerenja u korupcijskoj aferi, a prošlog tjedna je utvrđeno kako proračunski manjak iz 2012. iznosi 40 milijardi novih izreaelskih šekela, što je dvostruko više od onoga što se prognoziralo. Ne zaboravimo i glasanje u UN-u u studenome kojim je de facto Palestini priznat status države. Unatoč svim tim političkim porazima, Bibi će i nakon ovih izbora izaći kao pobjednik.

Izraelski 'jastreb' i donedavni ministar vanjskih poslova Avigdor Lieberman ubacio je svoj glasački listić u naselju Nokdim na Zapadnoj obali, gdje živi.

'Danas ćemo ostvariti povijesnu pobjedu', uvjeren je Lieberman. Optimistični su i iz suparničkih tabora.

'Danas je važan dan za Državu Izrael, sigurni smo da će Kadima postići dobre rezultate na kraju izbora. Izraelska stvarnost danas je takva da je ljevica neiskusna, desnica nas vodi u ekstremizam, zbog čega centar ima važnu ulogu', kazao je za Haaretz Shaul Mofaz, lider Kadime, tzv. 'srednje' stranke koja se nalazi između Laburista i predstavnika desnice.

Izazovi nove izraelske vlade

Nova izraelska vlada će se suočiti sa starim vanjskopolitičkim izazovima, kao što su prijetnje iranskog nuklearnog programa, te će se također morati nositi s promjenama u regiji uzrokovanim arapskim ustancima.

No osim vanjskopolitičkih glavobolja, Netanyahu, ukoliko zaista zadrži vlast, morat će se suočiti i s tvrdokornim domaćim gospodarskim pitanjima, morat će donijeti novi proračun kojim će pokušati ukrotiti izraelski deficit, dok paralelno raste javno nezadovoljstvo zbog sve većih troškova života i dohodovne nejednakosti.