NEZAVISNI UPOZORAVAJU

Zbog GUP-a bi Split mogao letjeti iz UNESCO-a

19.05.2015 u 14:59

Bionic
Reading

Splitsko Gradsko vijeće u ponedjeljak je općim suglasjem odlučilo pokrenuti postupak izmjene Generalnog urbanističkog plana (GUP), za što je pristiglo gotovo šest stotina zahtjeva građana i poduzetnika, a jedino dvoje vijećnika koji su se tome usprotivili nezavisni su Marijana Puljak i Jakov Prkić iz inicijative Za pametan grad

Puljak i Prkić smatraju da nema smisla osmi put mijenjati GUP bez usvojene strategije razvoja grada, a upozorili su na nekoliko slučajeva koji prijete ozbiljnim posljedicama poput skidanja Splita s liste zaštićene baštine UNESCO-a.

'Nered uvođenjem pojačanog prometa u staru gradsku jezgru ili možebitno skidanje grada Splita s popisa UNESCO-ve baštine svakako je jedna silna stvar koju možemo ostaviti svojoj djeci. Nakon toga ni izgradnja poslovnog tornja na Peristilu neće biti problem', slikovito je kazao Prkić.

Radi se o projektu Contarini neposredno uz Dioklecijanovu palaču, kojim je predviđeno otvaranje dijela pješačke zone za promet automobila. Sporna im je i legalizacija svih 75 nelegalnih objekata unutar Park-šume Marjan jer se među njima nalaze i vile koje su očito namijenjene preprodaji, a ne rješavanju stambenog pitanja vlasnika zemljišta. Još uvijek nije jasno kako se to namjerava napraviti, a moguć je scenarij po kojem bi splitska zaštićena zona ostala bez zaštite na samo dva dana, kako bi se provela legalizacija.

'Danas ne znamo kamo idemo, kakav grad želimo, već svaki pojedinačni zahtjev odobravamo bez ikakvih kriterija osim onih tko se od investitora sviđa gradonačelniku. Punih dvadeset godina u Splitu se nitko ne bavi urbanizmom, a čini mi se da ni ne namjerava’, kazala je Marijana Puljak.

'Ovakav model planiranja prostora skandalozan je. Mi nismo za ograničavanje gradnje i privatnog kapitala, ali smo odgovorni generacijama koje dolaze. Grad se ne postavlja aktivno u uređenju svog prostora, radi se stihijski, a ovim zaključcima dano je zeleno svjetlo realizaciji pojedinačnih privatnih interesa i preizgrađenosti povijesne jezgre, potencijalno je ugrožen opstanak Splita na UNESCO-ovoj listi', kazao je arhitekt Hrvoje Bota

U inicijativi Za pametan grad postupanje svojih bivših članica Daše Dragnić i Danire Matošić Matičević - jedna je glasala za izmjene GUP-a, druga ostala suzdržana - komentirali su tvrdnjom da 'govore jedno, a glasuju drugo'. Opće suglasje HDZ-a i SDP-a, pak, u šali su protumačili tvrdnjom da su sve stranke glasale za 'koalicijski GUP'.