KATAVIĆ KRIJUMČARIO TRAVU I KOKAIN

Zbog droge osuđen krivotvoritelj Gotovinine putovnice

28.05.2012 u 15:21

Bionic
Reading

Franjo Katavić, krivotvoritelj putovnice kojom se u bijegu koristio general Ante Gotovina, danas je na zagrebačkom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na tri i pol godine zatvora zbog krijumčarenja oko 600 grama kokaina i više od sedam kilograma marihuane.

Katavić je u ožujku 2010. uhićen u Austriji, a tužiteljstvo ga je teretilo da je do uhićenja vodio krijumčarski lanac preko kojeg je od studenog 2009. do ožujka 2010. droga iz BiH preko Hrvatske prebacivana u Austriju i Švicarsku.

Osim Katavića za šverc kokaina na dvije je godine osuđen je i 57-godišnji Ivica Smolčić. On je, prema vlastitom priznanju, za naknadu od tisuću eura pristao paket kokaina prevesti u Beč.

U svojoj je obrani kazao da je isprva mislio da je u vrećici marihuana te da je tek kasnije doznao da je zapravo prokrijumčario kokain. Smolčić je drogu preko granice vozio u unajmljenom "fiatu punto", a Katavić ga je pratio u drugom automobilu sve do jednog bečkog lokala gdje su zajedno uhićeni.

Za šverc više od sedam kilograma marihuane namijenjene švicarskom tržištu Katavić je proglašen krivim zajedno s Mladenom Šekerijom koji je osuđen na dvije godine i deset mjeseci te Ilfadom Hodžićem iz BiH osuđenim na godinu i tri mjeseca zatvora.

Zbog krivotvorenja putovnica kojima se, osim tada odbjeglog generala Gotovine koristio i Hrvoje Petrač, Karavić je u ožujku prošle godine uvjetno osuđen na godinu dana, kao i njegov poticatelj i pomagač Salih Fazlić.