kriza u bih sve dublja

Zbog Dodikovih postupaka vladajuća koalicija pred raspadom?

07.07.2023 u 21:24

Bionic
Reading

Tri stranke koje čine bošnjačko-građanski blok u vladajućoj koaliciji u BiH optužile su u petak lidera bosanskih Srba Milorada Dodika za izravno kršenje Daytonskog sporazuma sugerirajući kako suradnja s njim u ovakvim okolnostima više nije moguća te da ga treba procesuirati i skloniti s političke pozornice

Nakon što je Dodik ranije tijekom dana potpisao uredbu o stupanju na snagu spornih zakona donesenih u parlamentu Republike Srpske, unatoč činjenici da ih je visoki predstavnik Christian Schmidt obvezujućom odlukom poništio 1. srpnja, u SDP-u BiH, Narodu i pravdi (NiP) i Našoj stranci (NS) zaključili su kako opstanak vladajuće koalicije s Dodikom više nije moguć.

Uz Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) u koaliciji je još i HDZ BiH.

"Novi potezi Milorada Dodika predstavljaju kršenje Daytonskog sporazuma, što je izravno ugrožavanje mira u Bosni i Hercegovini, ali i cijeloj regiji", stoji u zajedničkoj izjavi tri stranke.

"Na žalost, svjedočimo da je Dodik odbio i odbija konstruktivni rad u interesu svih građana Bosne i Hercegovine, pa i samog bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske. Sada je očito da nikakve opomene neće zaustaviti rušitelje ustavnog poretka, zato je nužno da se na ovakve napade na državu, državne institucije i sveukupni mir odgovori odlučno i konkretno", dodaje se.

Pozvali su pravosudna tijela da reagiraju i procesuiraju Dodika jer je on svojim potpisom počinio kazneno djelo neprovođenja odluka visokog predstavnika za što je propisana višegodišnja zatvorska kazna te zabrana političkog djelovanja.

Međunarodnoj su zajednici istodobno uputili poziv da podupre visokog prestavnika u korištenju tzv. bonskih ovlasti što je zapravo poziv na Dodkovu smjenu, a NATO da rasporedi svoje snage u BiH, posebice na području distrikta Brčko.

  • +5
Milorad Dodik kod Vladimira Putina Izvor: EPA / Autor: MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL

Zaključili su kako je vrijeme da svi shvate kako je Dodikov SNSD zapravo "partner Rusiji za rušenje mira u BiH".

Zbog Dodikova potpisivanja spornih zakona tijekom dana je reagiralo i veleposlanstvo SAD u BiH izjavom u kojoj su naveli kako je to "smišljeni napad na ustavni poredak i državu BiH". Upozorili su kako će svi koji to rade snositi posljedice.