ŠTEDI SE NA SVEMU

Zbog čega je teško dobiti originalni lijek?

27.10.2014 u 20:28

Bionic
Reading

Nakon što je bila primorana javno upozoriti da njezin organizam ne prihvaća Imakrebin i da ima teške nuspojave, te nakon što je na bečkoj klinici saznala da bi joj tek dvostruka doza Gliveca mogla zaustaviti progresiju bolesti, Lovorka Hančić, majka petero djece, 48 dana čekala je odluku bolničkog Povjerenstva. Ono joj nije odobrilo terapiju originalnim lijekom na teret bolničkog proračuna

Zašto? U emisiji HRT-a Hrvataska uživo na to pitanje odgovorio je prof. dr. sc. Igor Francetić, predsjednik Povjerenstva za lijekove KBC-a Zagreb.

Zbog neproporcionalnog rasta troškova za lijekove nastoji se osigurati način da se što većem broju bolesnika osigura liječenje skupim lijekovima. Cijenom jednog originalnog lijeka Glivec može liječiti sedam pacijenata, rekao je Francetić u emisiji HRT-a Hrvatska uživo.


Gospođa Hančić je bila na ispitivanju podnošljivosti i preosjetljivosti i nije ustanovljena nikakva nepodnošljivost, rekao je Frančić braneći svoju odluku. Nakon što je cijelo vrijeme žustro tvrdio da povjerenstvo nema niti jedan razlog da ne odobri skuplji lijek Glivec, ali da nema za to razloga jer je objektivizacija pacijentice pokazala da ona dobro podnosi jeftiniji zamjenski, profesor Francetić je rekao da pacijentica navodi nuspojave samo ne bi li dobila skuplji lijek.

'Došli smo do srži problema. Nemamo dobru komunikaciju između liječnika i pacijenta. Ako je neko trebao objektivizirati njene nuspojave onda je to trebao netko od liječnika, odnosno primarna zaštita koja će to potvrđivati. Tko će utvrđivati izmišlja li pacijent ili ne? Nama treba neovisno tijelo koje će to razmotriti i pomoći pacijentu objektivizirati što mu se događa. Ne može se orijentirati samo na klinička ispitivanja, nego i razgovarati s pacijentom i dobiti informacije o nuspojavama', rekla je predsjednica Hrvatske udruge za promicanje prava pacijenata Đula Rušinović Sunara.