pročistač na čekanju

Zbog bizarnog propusta Vodovoda Dubrovčani će platiti 32 tisuće eura

09.02.2024 u 15:20

Bionic
Reading

Vodovod Dubrovnik, prema odluci Državne komisije za kontrolu javne nabave (DKOM), mora platiti nešto više od 32 tisuće eura odvjetničkih i troškova žalbenog postupka srpsko-bugarsko-izraelskoj zajednici ponuditelja Neoplast Industry, Trace Gneniroup Hold PLC i Odis Filtering Ltd.

Oni su pokrenuli žalbeni postupak, koji su i dobili, vezano za posao projektiranja i gradnje pročistača otpadnih voda te postrojenja za sušenje mulja i izgradnje ispusta u Dubrovniku. Osim što spomenutim tvrtkama mora nadoknaditi navedeni iznos, Vodovodu je DKOM vratio predmet o odabiru izvođača radova na ponovno postupanje. A razlog zbog kojeg će porezni obveznici namiriti trošak u najmanju ruku je bizaran.

Kako je navedeno u rješenju DKOM-a, Vodovod Dubrovnik uopće nije pregledao ni rangirao, sukladno propisanim kriterijima za odabir ekonomski najpovoljnije ponude, ponudu srpsko-bugarsko-izraelske zajednice ponuditelja, već ju je u startu otpisao jer je bila najviša. U Vodovodu su zaključili da ponudu neće rangirati i pregledati jer je cijenom u startu prelazila planirana (osigurana) sredstva te su držali da to ne bi bilo svrsishodno.

Da je koji slučajem, smatra DKOM, u žalbenom postupku došlo do poništenja odluke o odabiru izvođača radova, moglo bi se dogoditi da odbačena ponuda, ako Vodovod osigura dodatna sredstva, što po zakonu može, bude ocijenjena kao ekonomski najpovoljnija. Drugim riječima, u tom slučaju mogla bi biti odabrana za sklapanje ugovora.

Na javnu nabavu, raspisanu u svibnju 2022. godine i procijenjenu na 29,3 milijuna eura bez PDV-a, zaprimljene su tri ponude: slovenskih tvrtki Iskra i Hidroinženjering (28,7 milijuna eura bez PDV-a), kineskih CRBC i Beijing Enterprises Water Group (29,2 milijuna eura bez PDV-a) te srpsko-bugarsko-izraelske zajednice (33,3 milijuna eura bez PDV-a) s početka teksta. Odabrana je ponuda slovenskih tvrtki, kineska je ocijenjena nepravilnom i neprikladnom, a srpsko-bugarsko-izraelska zajednica ponuditelja odbačena je iz već navedenih razloga.

Imala je zajednica ponuditelja Neoplast Industry, Trace Gneniroup Hold PLC i Odis Filtering Ltd. još nekoliko navoda u svojoj žalbi, ali oni su - poput onog da su slovenske tvrtke 'možda imale neke povlaštene informacije od projektnog tima ili dijela konzultanata' te da je 'javna tajna da navodno natječaj drže pod kontrolom slovenske tvrtke, slovenski projektanti i slovenski konzultanti i to od izrade studije izvodljivosti, izrade natječajne dokumentacije, konzultiranja u vođenju postupka javne nabave, davanja službenih odgovora na postavljena pitanja zainteresiranih tvrtki, tehničke evaluacije, pa do same izvedbe' - ocijenjeni neosnovanima. Na postupak nabave žalile su se i kineske tvrtke, ali je njihovu žalbu DKOM odbio. Na rješenje DKOM-a dubrovački Vodovod se ne može žaliti, ali može pokrenuti upravni spor pred Visokim upravnim sudom.