TPORTAL DOZNAJE

Novi skandal u Splitu: Sud ruši projekt bolnice od 300 milijuna eura. Hoće li se DORH uključiti?

04.09.2023 u 15:01

Bionic
Reading

Visoki upravni sud prošlog tjedna donio je odluku kojom je de facto blokirao dva velika i važna strateška projekta splitske bolnice, vrijedna više stotina milijuna eura, te izazvao nemalo nezadovoljstvo i ljutnju u redovima Hrvatske komore arhitekata i Društva arhitekata Splita. Dodatno, kako tportal neslužbeno doznaje, izazvao je reakciju Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) te će ona o ovoj sudskoj odluci službeno obavijestiti Državno odvjetništvo

U središtu priče dva su velika objekta koja splitska bolnica namjerava graditi, djelomično i sredstvima iz europskih fondova - Centar za specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu i Centar akutne medicine s objedinjenim hitnim bolničkim prijemom - te Ante Kuzmanić, splitski arhitekt koji je sudjelovao na oba arhitektonska natječaja. Na jednome je osvojio prvu, a na drugome drugu nagradu.

Međutim nakon nekoliko dana otkriveno je da je prije toga sudjelovao u izradi Studije izvodljivosti strateških projekata KBC-a Split, na osnovi koje je izrađen program za ova dva natječaja, pa je diskvalificiran jer je posjedovao privilegirane informacije. Umjesto njega i suradnika, jednoglasnom odlukom ocjenjivačkog suda za oba natječaja radovi koji su se našli ispod Kuzmanićeva pomaknuti su za jedno mjesto gore.

Potom je ovaj arhitekt pokrenuo sporove, no u njima nije imao osobitu sreću sve dok nije dogurao do Visokog upravnog suda.

Jednoglasna odluka o njegovoj diskvalifikaciji donesena je na temelju pisanog mišljenja krovne stručne organizacije, Hrvatske komore arhitekata, da su Kuzmanić i njegov suradnik Marin Kaliterna izrađivali studiju koja nije bila dostupna svim natjecateljima i tako stekli prednost, što je narušilo ravnopravnost natječaja.

Potom se Kuzmanić žalio DKOM-u, a on donosi rješenje kojim to odbacuje. Time je postupak pravomoćno okončan i splitska bolnica ugovorila je izradu projekata za dva velika i vrijedna objekta. Kako se oni djelomično financiraju iz fondova EU-a, taj posao potrebno je dovršiti do konca ove godine.

No tada na scenu stupa Visoki upravni sud: u samo mjesec dana od Kuzmanićeve tužbe - i to u vrijeme štrajka pravosudnih službenika i godišnjih odmora - donosi presudu kojom poništava odluku DKOM-a, ali poništava i odluku ocjenjivačkog suda o diskvalifikaciji Kuzmanića i time zapravo naređuje splitskoj bolnici da mu isplati osvojenu nagradu. Proces je zasad dovršen za samo jedan od dvaju velikih objekata, Centar akutne medicine s objedinjenim hitnim prijemom, za koji je ovaj arhitekt osvojio drugu nagradu. No kako su navlaš isti argumenti korišteni i oko natječaja za Centar za specijalističko-konzilijarnu zdravstvenu zaštitu, na kojemu je Kuzmanić inicijalno pobijedio, pretpostavlja se da će Visoki upravni sud i u ovom slučaju donijeti jednaku odluku.

Što bi značilo da se splitska bolnica prisiljava sklopiti ugovor s arhitektom kojemu su strukovne udruge dokazale sukob interesa, a najvažnije državno tijelo zaduženo za kontrolu javne nabave potvrdilo je da se radi o ispravnoj odluci.

'Kuzmanić i Kaliterna sudjelovali su u izradi studije koja je poslužila za raspisivanje natječaja i koja nije bila javno dostupna svim natjecateljima. U samom startu nisu bili isključeni iz sudjelovanja na natječaju jer je nositelj bila jedna austrijska tvrtka, pa njihova imena nisu bila dostupna u registru sklopljenih ugovora. U tom trenutku sami su se trebali obratiti Hrvatskoj komori arhitekata s pitanjem smiju li sudjelovati na natječaju, no nisu to učinili. Kada je postalo jasno da su ipak radili na tom važnom dokumentu koji nije bio dostupan ostalim natjecateljima - čak su i njihova imena navedena na naslovnici - donesena je jedina moguća odluka o diskvalifikaciji', objasnio nam je jedan od arhitekata vrlo dobro upućenih u ovaj slučaj.

'Sada smo došli u potpuno apsurdnu situaciju - dobili smo nezabilježen pravni presedan u kojemu Visoki upravni sud sebi uzima pravo tumačiti stručne pravilnike i procedure, obavlja posao ocjenjivačkog suda koji u svom radu mora biti potpuno autonoman, ali de facto prisiljava bolnicu da isplati novac i sklopi ugovor s osobom koja je po svim stručnim tumačenjima bila u sukobu interesa. Odnosno prisiljava je da zapravo pronevjeri europski novac, što će svaka neovisna kontrola - a moguće i europski tužitelj - sasvim sigurno potvrditi', dodaje ovaj sugovornik.

Dodatno, oba velika projekta imaju jasno definirane rokove i po njima je konac 2023. godine rok za predaju dokumentacije za lokacijsku dozvolu. Ovom presudom nije nerealno to da sve padne u vodu, a više konzultiranih pravnika izjasnilo se da nemaju pojma što bi u ovom trenutku trebalo učiniti.

  • +11
KBC Split Izvor: Cropix / Autor: Bozidar Vukicevic / CROPIX

Tportal je u više navrata pisao o ovim projektima: Centar za akutnu medicinu trebao bi sadržavati hitni prijem, operacijski blok, jedinicu intenzivnog liječenja, kardiologiju i kardiokirurgiju te jedinicu intenzivnog liječenja djece. Ova zgrada zapravo bi trebala biti svojevrsno proširenje iznimno opterećene splitske bolnice i trebala bi fizički povezati glavni bolnički objekt s obližnjom zgradom odjela pulmologije.

Drugi objekt za koji je proveden natječaj sadržavao bi sve poliklinike i dnevnu bolnicu, ispod koje je planirana velika javna garaža. Ideja jest da se najveći broj pacijenata koji dolaze na preglede, jednostavnije zahvate i jednodnevne obrade koncentrira upravo ondje, jer bi im dolazak i odlazak bili maksimalno pojednostavljeni i, laički rečeno, liječnici bi dolazili njima umjesto obrnuto.

Ova dva projekta imaju procijenjenu vrijednost od čak 300 milijuna eura.

'Zbilja sam žalostan što se ovo dogodilo. Projekti su vrlo vrijedni i u interesu su cijele naše zajednice i kompletnog hrvatskog društva. Nastojat ćemo napraviti sve u našoj mogućnosti da se oni realiziraju', sve je što je za tportal rekao ravnatelj KBC-a Split Julije Meštrović, a koji punih pet godina intenzivno razvija velike strateške investicije jedine velike dalmatinske bolnice.

Predsjednica Društva arhitekata Split (DAS) Daša Gazde, tajnica dvaju natječaja koje je provodio upravo DAS, objasnila nam je da su oni provedeni sukladno pravilniku Hrvatske komore arhitekata, po kojemu na odluke ocjenjivačkog suda apsolutno nitko ne smije utjecati.

'Nakon objave rezultata ocjenjivački sud dobio je saznanje da su neki natjecatelji sudjelovali u izradi Studije izvodljivosti za obje lokacije, koja nije bila javno objavljena, te je time prekršen pravilnik. Isto je potvrdila Hrvatska komora arhitekata te su doneseni novi rezultati, odnosno pomaknuti su rangirani radovi u skladu s odlukom', objasnila nam je Gazde.

U Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM) neslužbeno smo doznali da su konsternirani ponašanjem Visokog upravnog suda koji je poništio njihovu odluku i, kako se tvrdi, donosi izvršne odluke te se miješa u rad drugih neovisnih tijela. Po svemu sudeći, kako doznajemo, ovih dana obratit će se Državnom odvjetništvu s prijedlogom za preispitivanje zakonitosti ove sudske presude.

Tportal je kontaktirao i sa samim arhitektom Kuzmanićem, a koji tvrdi da je bio žrtva 'neviđene hajke' stručnih udruženja arhitekata. Kuzmanić kaže da doista jest sudjelovao u izradi sporne studije i da ona doista jest proglašena tajnom, ali i da nije sudjelovao u izradi programa natječaja, znatno važnijeg i konkretnijeg dokumenta.

'Sada očekujem da se objavi poništenje moje diskvalifikacije i da mi se plate predviđene nagrade i troškovi svih žalbi', rekao nam je ovaj arhitekt. Na pitanje očekuje li da se s njime potpiše ugovor i da mu se povjeri projektiranje zgrade za koju je inicijalno osvojio prvu nagradu, Kuzmanić odgovara:

'Ako mi daju da radim, radit ćemo.'

Ukoliko u međuvremenu sve ne propadne, dodali bismo mi.

Javila se predsjednica DKOM-a

Nakon objave članka tportalu se javila predsjednica Državne komisije za kontrolu postupaka javna nabave (DKOM) Maja Kuhar, koja je - ne ulazeći u ovaj predmet - naglasila da DKOM ne osporava nadležnost Visokog upravnog suda kao drugostupanjskog tijela koje preispituje odluke tog tijela.

'Taj dio navoda vaših neslužbenih izvora nije točan. Što se tiče mogućeg prijedloga za preispitivanjem zakonitosti ove odluke, taj mogućnost svakako stoji na raspolaganju DKOM-u', rekla nam je Kuhar.

Prijedlog se podnosi nadležnom Građanskom odjelu Državnog odvjetništva u zakonskom roku od najviše šest mjeseci. Kako se evidentno radi o žurnom slučaju, po svemu sudeći toliko neće proći - ali DKOM-u je ipak potrebno neko vrijeme za temeljito proučiti presudu Visokog upravnog suda, koju su zaprimili tek prije nekoliko dana.