ODLUKA VLADE

Zbog anisemitske pjesmarice zabranjena austrijska studentska udruga Germania

31.01.2018 u 11:41

Bionic
Reading

Austrijska vlada donijela je u srijedu odluku o raspuštanju ultrakonzervativne studentske udruge Germania iz Bečkog Novog Mjesta, koja se našla u središtu skandala nakon što su nedavno objavili pjesmaricu s pjesmama koje veličaju nacionalsocijalizam

'S ministrom unutarnjih poslova Herbertom Kicklom (Slobodnjačka stranka Austrije, FPÖ) sam dogovorio pokretanje postupka koji bi vodio raspuštanju Germanie', rekao je u srijedu austrijski kancelar Sebastian Kurz (Narodnjačka stranka Austrije, ÖVP).

Raspuštanje studentske bratovštine Germania temelji se na zakonu o udrugama i zakonu o širenju nacionalsocijalističke propagande.

Skandal oko Germanie poprimio je i šire razmjere nakon što je otkriveno da je potpredsjednik ove udruge slobodnjački političar Udo Landbauer. Landbauer je u međuvremenu zamrznuo svoje članstvo u Germaniji, ali tvrdi da o sadržaju sporne pjesmarice nije znao ništa.

Predsjednik Austrije Alexander van der Bellen zatražio je Landbauerovu ostavku na mjestu kandidata FPÖ-a na lokalnim izborima u Donjoj Austriji, što je ovaj odbio.

Premijerka Donje Austrije Johanna Mikl-Leitner (ÖVP) isključila je mogućnost suradnje s Landbauerom nakon izbijanja skandala. ÖVP i FPÖ od prosinca koaliraju na saveznoj razini.

Protiv četvorice članova udruge Germania državno odvjetništvo je u međuvremenu pokrenulo istragu zbog širenje vjerske i rasne mržnje. Jedan od njih je bio i član Socijaldemokratske stranke Austrije, koja ga je nakon izbijanja skandala po hitnom postupku izbacila iz stranke.

  • +7
Sva lica Sebastiana Kurza Izvor: Reuters / Autor: LEONHARD FOEGER

Predsjednik FPÖ-a i vicekancelar Christian Strache odbio je iz stranke izbaciti Landbauera navodeći da za to 'nema osnove'.

Studentske bratovštine (Burschenschaften) u Njemačkoj i Austriji vuku tradiciju iz vremena nacionalnih pokreta u 19. stoljeću, kada su propagirali domoljublje. Poslije 2. svjetskog rata studentske bratovštine slove kao okupljališta konzervativno-nacionalističkih snaga.