zaziva logore

Austrijski ministar želi da su izbjeglice 'koncentrirani' u centrima

11.01.2018 u 18:05

Bionic
Reading

Austrijski ministar unutarnjih poslova Herbert Kickl zbog uporabe nacističkog rječnika pri objašnjavanju da izbjeglice ubuduće treba ‘koncentrirati’ u veće centre našao se na meti kritika.

Ljevičari i liberali izrazili su nevjericu zbog rječnika ministra desničarske Slobodarske stranke (FPOe) koji evocira nacističke koncentracijske logore.

‘Ova namjerna fraza nije samo pobudila strahove u ljudima već je i nedopustiv način gledanja na najmračnije doba naše povijesti’, rekla je pripadnica Zelenih Maria Vassilakou, koja obnaša dužnost bečke dogradonačelnice.

Na konferenciji za novinare u Beču, Kickl je rekao da bi zaokret od malih, decentraliziranih smještaja u veće centre za tražitelje azila  vlastima omogućilo da brže razmotre njihove zahtjeve  te dodao da bi to povećalo sigurnost u Austriji.

Kad su ga novinari upitali o njegovu prijedlogu da ‘drži (tražitelje azila) koncentrirane na jednom mjestu’, Kickl je opovrgnuo da nije namjeravao izazvati ikakvu provokaciju.

Prije ulaska u koalicijsku vladu pod vodstvom konzervativnog kancelara Sebastiana Kurza u prosincu Kickl je bio  dužnosnik FPO-e na glasu kao elokventan stranački intelektualac.

  • +7
Pogled iz bliza: Imigranti Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Darrin Zammit Lupi

‘Mislim da je fraza samo lapsus, s obzirom na to da je ministar unutarnjih poslova poznat po tome da se igra riječima  i rimama’, rekla je Stephanie Krisper iz liberalne stranke Neos.

Nova vlada obećala je zauzeti čvrsto stajalište prema migraciji. Tvrdeći da imigranti znače opasnost za nacionalnu sigurnost, planira broj ilegalnih ulazaka svesti na nulu.