PRAVOSUDNA TRAKAVICA

Završne riječi na suđenju Ina-MOL, dokazni postupak dovršen i bez Ive Sanadera

19.12.2019 u 08:35

Bionic
Reading

USKOK i obrana u četvrtak na zagrebačkom Županijskom sudu iznose završne riječi na suđenju Ivi Sanaderu i Zsoltu Hernadiju u predmetu Ina- MOL

S obzirom na to, očekuje se da bi nepravomoćna presuda Sanaderu te Zsoltu Tamasu Hernadiju mogla biti objavljena najkasnije idući tjedan, javlja Večernji list.

Hernadiju, šefu MOL-a, sudi se u odsutnosti, a Sanader na nekoliko zadnjih rasprava nije doveden iz zatvora u Remetincu. Razlog tome su njegovi problemi s koljenom, koje je operirao prije nekoliko mjeseci. Trenutačno ide na fizikalnu terapiju, a prema posljednjem nalazu vještaka, oporavak traje dulje nego što se mislilo da će trajati pa Sanader nije sposoban do daljnjeg nazočiti suđenju.

Maja Štampar Stipić, predsjednica sudskog vijeća posegnula je za zakonskom odredbom prema kojoj se rasprava može održati u odsutnosti optuženika ako se on sam doveo u stanje da ne može nazočiti raspravi. Pa je s obzirom na stav vještaka da Sanaderu operacija nije bila ni hitna ni nužna baš sada, sutkinja odlučila da se rasprave održavaju bez njegove nazočnosti.

Suđenje Ivi Sanaderu Izvor: Pixsell / Autor: Emica Elvedji

Podsjetimo, ponovljeno suđenje Sanaderu i Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada 2018. godine, a Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen.

Osim za primanje 10 milijuna eura mita, kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini, bivši premijer je optužen i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine. Optužnicom je predloženo i da Sanader, ako ga se osudi i presuda postane pravomoćnom, državi vrati 10 milijuna eura.

  • +10
Ivo Sanader Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunic/PIXSELL