RASKID UGOVORA

Završila dugogodišnja pravna trakavica oko projekta golf resorta na brdu Srđ

19.02.2024 u 07:27

Bionic
Reading

Pravorijekom Stalnog arbitražnog sudišta HGK, kojim je odbačena tužba tvrtke Razvoj Golf na odluku dubrovačkog Gradskog vijeća o raskidu koncesijskog ugovora za upravljanje tvrđavom Imperijal, završila je dugogodišnja pravna trakavica oko projekta golf resorta na brdu Srđ

Tvrđava Imperijal bila je sastavni dio velikog projekta sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem na platou brda Srđ ponad Dubrovnika tvrtke Razvoj Golf, u vlasništvu izraelskog poduzetnika Aarona Frenkela, temeljem ugovora o koncesiji koji je Grad Dubrovnik s Razvoj Golfom zaključio u ožujku 2009. godine, u mandatu tadašnje dubrovačke gradonačelnice Dubravke Šuice.

Nakon četiri godine, u travnju 2013. godine, u Dubrovniku je na poticaj inicijative 'Srđ je naš' održan prvi građanski referendum. Čak 80 posto izašlih izjasnilo se protiv projekta, ali zbog nedovoljnog odaziva referendum nije uspio (odaziv 31,5 posto).

Stranka Srđ je Grad ukupno je 56 puta bezuspješno na dnevni red dubrovačkog Gradskog vijeća predlagala točku o raskidu ugovora o koncesiji.

Ipak, u lipnju 2020. godine ugovor je jednoglasno raskinulo Gradsko vijeće, u kojem je većinu držala HDZ-ova koalicija. Zbog propale investicije strani je ulagač protiv Republike Hrvatske pokrenuo međunarodni arbitražni postupak radi naknade štete, a zbog raskida ugovora o koncesiji tužio Grad Dubrovnik Stalnom arbitražnom sudištu HGK u Zagrebu.

Po najavi dubrovačkog gradonačelnika Mate Frankovića, nakon donesene arbitražne presude Gradu Dubrovniku otvaraju se mogućnosti samostalnog upravljanja povijesnim zdanjem, simbolom obrane Dubrovnika u Domovinskom ratu. Tvrđavu Imperijal planiraju obnoviti i rekonstruirati, a u njoj se već petnaest godina nalazi 'in situ' Muzej Domovinskog rata.

Iz stranke Srđ je Grad, nacionalnog partnera platforme Možemo, ipak upozoravaju kako, usprkos arbitražnoj odluci, projekt golf resorta na Srđu još uvijek nije izbrisan iz prostornih planova Dubrovnika.