regionalni izbori

Španjolski konzervativci zadržali Galiciju, zagovornici neovisnosti u usponu

19.02.2024 u 06:23

Bionic
Reading

Španjolska oporbena konzervativna Narodna stranka (PP) zadržala je apsolutnu većinu u pokrajini Galiciji, tradicionalnom uporištu, uz uzlet ljevičarskih zagovornika neovisnosti, pokazuju rezultati nedjeljnih regionalnih izbora

Narodna stranka, čiji je vođa Alberto Núñez Feijóo rođen u Galiciji i bio je od 2009. do 2022. predsjednik galješke vlade, dobila je 40 zastupnika u parlamentu sa 75 mjesta.

Galješki nacionalistički blok (BNG) ostvario je pak povijesni uspjeh s izborenih 25 zastupnika, šest više nego na prošlim izborima. Lljevičarski BNG zalaže se za neovisnost Galicije, autonomne pokrajine s 2,7 milijuna stanovnika i službenim galješkim jezikom koji se koristi zajedno sa španjolskim.

Ostale stranke ljevice, uključujući socijaliste španjolskog premijera Pedra Sancheza, doživjele su poraz. Sanchezov PSOE izgubio je pet mjesta u regionalnom parlamentu u Santiago de Composteli.

Izbori su bili test za Feijóa, nakon poraza na srpanjskim parlamentarnim izborima na državnoj razini i Sanchezovog formiranja koalicijske vlade s manjim lijevim i regionalnim strankama. Osim šefa PP-a, u Galiciji je rođen i bivši španjolski konzervativni premijer Mariano Rajoy (2011.-2018.), i nekadašnji diktator Francisco Franco (1939.-1975.)

Galicija na jugu graniči s Portugalom i poznata je po pomorstvu, ribarstvu, turizmu i tekstilu.