FEŠTA VINA

Završena 20. Sabatina u hotelu Le Meridien Lav

07.11.2010 u 17:32

Bionic
Reading

Od četvrtka 4. studenog do nedjelje 7. studenog u hotelu Le Meridien Lav u Podstrani kraj Splita se održavala velika međunarodna fešta vinogradara i vinara - 20. Sabatina, najstarija vinarska manifestacija u Hrvatskoj.

Dio ove manifestacije se odvijao u Imotskom i Splitu. Organizaciju Sabatine potpisuju ljudi iz Zadružnog saveza Dalmacije i Udruge vinogradara i vinara Dalmacije. Ova najveća vinogradarsko-vinarska manifestacija u Hrvatskoj svake se godine održava u drugoj dalmatinskoj županiji i u drugom gradu. Sabatina se prvi put održala 1991. godine, kada su korčulanski vinogradari i vinari organizirali druženje povodom završetka berbe grožđa u jednoj maloj vinariji u Čari na Korčuli.

Brojne vinogradare, vinare, znanstvenike, enologe, novinare, agronome i sve koji su pomogli da Sabatina doživi svoj dvadeseti rođendan, pozdravio je na otvaranju Joško Niskota, predsjednik Zadružnog saveza Dalmacije. 'Vinogradarstvo je poezija poljodjelstva, a vino je njezina ekstaza i oduševljenje', rekao je Niskota, te dodao da je Hrvatska doživjela veliki iskorak u proizvodnji vina.

Po mišljenju uzvanika, organizatora i gostiju, vinogradarstvo i vinarstvo su sektori koji su u posljednjih 20 godina najviše napredovali. Vinarsku manifestaciju su pozdravili i podržali državni tajnik Tonči Božanić splitsko-dalmatinski dožupan Visko Haladić splitski dogradonačelnik Jure Šundov, načelnik općine Podstrana Miran Tomasović predsjednica HGK Split Jadranka Radovanić te predsjednica Hrvatskog saveza zadruga Vedrana Steka.

Sabatinu je svečano je otvorio Vinko Milat, savjetnik ministra poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja. Nakon toga su dodijeljena priznanja Sabatine 2010. Priznanje Stjepan Bulić za doprinos hrvatskoj ampelografiji dobio je znanstvenik dr. sc. Ivan Pezi iz Instituta za jadranske kulture iz Splita. Priznanje Stanko Ožanić za razvoj hrvatskog vinogradarstva i vinarstva dobio je prof. Ivan Paštar, ravnatelj Poljoprivredno-prehrambene i veterinarske škole iz Zadra, a posebno priznanje za unaprjeđenje vinogradarstva i vinarstva dodijeljeno je ministru Petru Čobankoviću, prvom ministru vinaru na ovim prostorima, naglašeno je. Posebna priznanja kao uzorni vinogradari dobili su Božo Bačić iz Podgrađa kod Benkovca, Ante Matić-Ružić iz Otavica, Branko Ćorić iz Donjeg Prološca, Kuzma Baničević Grosić iz Smokvice na Korčuli i vinarska zadruga Stoviš iz Stona. U ova četiri dana je održana serija stručnih skupova na temu vinarstva, ali i degustacija vina uz ležerno neformalno druženje.