MOĆNI MV CAPE RAY

Zavirite u utrobu broda koji će uništiti kemijsko oružje

31.01.2014 u 11:45

  • +3

Brod MV Cape Ray

Izvor: Reuters / Autor: REUTERS/Larry Downing

Bionic
Reading

Američko ministarstvo obrane potvrdilo je da je brod M/V Cape Ray (T-AKR 9679) poslan iz Portsmoutha u Virdžiniji u ponedjeljak u svoju misiju na Sredozemnom moru, gdje će se koristiti za uništenje sirijskog kemijskog oružja na moru, piše portal gCaptain

M/V Cape Ray glavni je doprinos američkog Ministarstva obrane međunarodnim naporima da se eliminira sirijsko kemijsko oružje, piše gCaptain.

Tijekom posljednjih nekoliko mjeseci, stotine radnika radile su na pripremi broda za neutraliziranje sirijske kemijske tvari kako bi se zadovoljili standardi i procedure koje je utvrdila Organizacija za zabranu kemijskog oružja (OPCW).

Brod dugačak gotovo 200 metara krenuo je na putovanje prema destinaciji na Mediteranu koja tek treba biti točno utvrđena, gdje će ukrcati oko 700 tona iperita i 'spoja DF', koji je komponenta sarina. Stručnjaci će tada koristiti postupak hidrolize kako bi neutralizirali kemikalije. Dvije su jedinice za hidrolizu koje će naizmjence raditi 24 sata dnevno. Svaka košta oko pet milijuna dolara.

Dužnosnici su rekli da će na brodu Cape Ray biti 35 pomoraca, 64 kemijska stručnjaka iz Edgewooda, sigurnosni tim i kontingent zapovjedništva američke vojske za Europu. Očekuje se da će operativni dio misije trajati oko 90 dana.

Sav otpad koji se dobije hidrolizom bit će sigurno i pravilno zbrinut u objektima koje određuje OPCW, a nusprodukti hidrolize neće se ispuštati u more i zrak, naglašava gCaptain. Cape Ray i njegova ekipa također se pridržavaju svih važećih međunarodnih zakona, propisa i ugovora.

U videoprilogu možete pogledati brod i njegovu unutrašnjost.

MV Cape Ray