KLIMAVI KORUPCIJSKI TEMELJI

Zavirite u 'skromne' vile uhićenih carinika

05.05.2011 u 21:55

Bionic
Reading

Carinici koji su se godinama bogatili na korupciji i kriminalu remetinečkim zatvorskim ćelijama zamijenili su raskošne kuće i apartmane

Rijetki u Hrvatskoj imaju pošteno zarađenog novca za kuće, vile i apartmane kakve su izgradili carinici uhićeni zbog, kako bi rekao

ministar Tomislav Kramarko, 'drastičnog kršenja zakona'. Pogledajte neke od vrlo vrijednih nekretnina osoba koje se sumnjiče da su ih izgradile na korupciji.

Jednogodišnja tajna antikorupcijska akcija na graničnim prijelazima rezultirala je pokretanjem USKOK-ove istrage protiv čak 57 osoba, među kojima je 16 carinika, šest policajaca i državni inspektor, a za osmoricu osumnjičenika zatraženo je određivanje istražnog zatvora.

Iz USKOK-a su izvijestili da su donijeli tri naloga o provedbi istrage protiv 57 hrvatskih državljana zbog više od stotinu kaznenih djela - od udruživanja za počinjenje kaznenih djela, zlouporaba položaja i ovlasti, primanja i davanja mita, krivotvorenja isprava do poticanja na ta nedjela.

Osumnjičenici se terete da su kaznena djela počinili od ožujka prošle godine do uhićenja u Krapinsko-zagorskoj, Primorsko-goranskoj i Zagrebačkoj županiji.

Carinici i policajci su osumnjičeni da su ostalima omogućavali da preko više graničnih prijelaza, uglavnom preko Macelja i manjih prijelaza u Zagorju, bez carinskog i policijskog nadzora uvezu robu različitih vrsta i količina.

Državnog inspektora tereti se da je nakon građevinskog inspekcijskog nadzora na objektu u Opatiji primio mito kako bi dopustio daljnje građevne radove unatoč utvrđenim nepravilnostima.