oštra osuda

Zastupnik u Bundestagu Juratović: Ponašanje Dodika i Čovića sramotno

13.01.2019 u 12:50

Bionic
Reading

Zastupnik u njemačkom Bundestagu hrvatskog podrijetla Josip Juratović izjavio je kako je nedopustivo ponašanje predsjedatelja Predsjedništva BiH Milorada Dodika i njegovo veličanje ratnih zločinaca baš kao i činjenica da takve postupke podupire predsjednik HDZ BiH Dragan Čović te je ocijenio da će međunarodna zajednica na to sigurno reagirati osudom

U intervjuu za sarajevski portal Vijesti.ba Juratović je kazao kako je jasno da se Dodik kao formalni čelnik Predsjedništva BiH ponaša neprihvatljivo kada ne poštuje odluke Ustavnog suda BiH koji je 9. siječnja proglasio neustavnim kao dan RS.

'Pokazali su da Republika Srpska još uvijek živi svoju 1992. i etničko čišćenje u kontinuitetu... Postumno odlikovanje ratnog zločinca generalbojnika Slavka Lisice koji je u Hrvatskoj osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina na području Šibenika 1991. i koji se hvalio svojim granatiranjima Slavonskog Broda, napadima na Livno i granatiranjem Šibenika dokaz je da se Dodikova politika ne odriče niti jednog zločina'.

'I onda takvu proslavu svojim prisustvom uveliča Dragan Čović predstavljajući se kao predstavnik hrvatskog naroda u BIH-a, što je netočno jer se mogao predstaviti samo kao predsjednik jedne stranke s hrvatskim predznakom, i koji bi navodno htio širiti mir s ljudima koji se ne srame zločina. Dapače oni te još zločince veličaju i nagrađuju', kazao je Juratović.

Parlamentarni zastupnik njemačkih socijaldemokrata (SPD) upozorava da je Čovićevo ponašanje paradoksalno kada on traži da se poštuju odluke Ustavnog suda BiH koje mu se sviđaju, poput slučaja izmjene izbornog zakona BiH te da se poštuju odluke te pravosudne institucije, dok odluku tog istog suda o neustavnosti 9. siječnja ne poštuje.

  • +4
Dragan Čović Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

'Dragan Čović je tim postupkom uvrijedio sve one prognane Hrvate iz Republike Srpske kojih ima preko 220 tisuća, povrijedio je osjećaje obitelji stradalih, ali isto tako amnestirao sve zločince', kazao je Juratović.

Istaknuo je kako Čovića i Dodika brane i njihovo ponašanje odobravaju jedino njihovi suradnici i članovi stranaka koje oni predvode jer je riječ o osobama kojima o strankama ovisi egzistencija pa se oni boje gubitka stečenih položaja.

'Očevidni primjer koliko Čovic željeznom rukom vodi stranku strahom je kada je uspio ljude koji su protjerani i koji su ratovali protiv vojske RS-a u Bosanskoj Posavini natjerati da prisustvuju proslavi svog poraza svjesni da će ih protjerani sunarodnjaci osuditi', kazao je Juratović.

Ocijenio je kako postupci Dodika i Čovića nemaju nikakve veze s europskim vrijednostima koje se temelje na poštivanju osnovnih ljudskih prava i ravnopravnosti svakog pojedinca.

Juratović je zaključio kako Čović i HDZ BiH ne žele taj vid društvenog uređenja već konstantno traže paradržavu po ugledu na Dodikovu Republiku Srpsku.

'Naravno da Dragan Čović ovim pokazuje, kao i sva tri predstavnika stranaka s nacionalnim predznakom, da sve rade kako BIH ne bi krenula putem europskih integracija jer to za njih znači kraj vladavine. Dodik je Čoviću i (Bakiru) Izetbegoviću politički uzor stvaranja paradžave kako bi lakše mogli održati moć i zadržati imovinu', kazao je Juratović.