stanke u saboru

Zastupnici se vratili u klupe, u stankama progovorili o Uljaniku i slučaju Žalac

13.03.2019 u 09:56

Bionic
Reading

Nakon tjedan dana pauze saborski su se zastupnici vratili u klupe, a prvi radni dan u tjednu započeli su vremenom za slobodni govor

Prvi je stanku zatražio SDP-ov Davor Bernardić. 'Nažalost, jučer smo svjedočili bezuspješnom pokušaju spašavanja brodogradnje', kazao je Bernardić..

'S obzirom da ova nesposobna Vlada po tko zna koji put nije uspjela pronaći rješenje jedino logično što je ostalo sudu je da opet odgodi proglašenje stečaja kako bi Vladi dao još nešto malo vremena. S obzirom da znamo kakvi su kapaciteti i mogućnosti ove nesposobne Vlade sumnjam da će im i to vrijeme biti dovoljno, agonija radnika i dalje traje. Radnici i njihove obitelji su i dalje gladni i dalje strepe za svoje radno mjesto, za egzistenciju svoje djece i dalje ne primaju plaću. Neki od njih su bili primorani prodati čak invalidska kolica svog djeteta da bi preživjeli', kazao je Bernardić.

Podsjetio je da je DORH svojevremeno ušao u Uljanik, no da se ništa nije dogodilo. 'Stječe se dojam da je glavni državni odvjetnik otišao na godišnji odmor', kazao je Bernardić, pobrojavši HDZ-ove afere poput afere Borg, afere Ina, afere avioni.

Na Uljanik se osvrnuo i IDS-ov Tulio Demetlika. 'Nema sumnje da je jedina ispravna politička odluka ići u restrukturiranje Uljanik grupe sa novim strateškim partnerom. Uljaniku treba dati šansu kao što su uostalom šansu dobila i ostala hrvatska brodogradilišta. Svima onima koji alternativu vide u stečaju kako bi time možda htjeli pokazati i navodnu brigu za javne financije poručujem da bi ta opcija koštala gotovo jednako kao i restrukturiranje, uz razliku da bismo ugrozili egzistenciju nekoliko tisuća kućanstva i budite sigurni postepeno ugasili cijelu brodograđevnu industriju u Hrvatskoj', kazao je Demetlika.

Prozvao je Vladu zbog neodlučnosti i odgđanja odluke. 'Neshvatljivo je da Vlada već više od pola godine odugovlači s mogućim rješenjima i što je najtužnije zavlači 1000 radnika koji iz dana u dan sve teže preživljavaju bez plaće. Po ne znam koji put podsjećam da je Vlada najveći pojedinačni vlasnik tvrtke koju nije kontrolirala te kojoj je izdavala jamstva bez da su ikad zatražene poslovne knjige na uvid. Ne samo da nisu nadzirali upravu sve te godine, nego kad smo upozoravali da se nešto događa i da u Uljaniku očito postoje ozbiljni problemi nitko mjesecima nije reagirao', poručio je.

'Imali smo isto tako predstavu sa svim elementima igrokaza, jednu dramu, dramolet, imali smo i pokajanje i suze i oprost i svo vrijeme srećom nije prošlo s težim posljedicama ali svo to vrijeme je Vlada potrošila da bi mogla opravdati da je eto puno veći benefit za Hrvatsku predani rad ministrice Žalac nego moguća sankcija zbog činjenice da godinama krši zakon, započeo je svoju stanku Božo Petrov, govoreći o Gabrijeli Žalac.

'Ova vlada i resorna ministrica podbacili su odnosu na svoj plan 2,7 milijarde kuna u korištenju europskih fondova. To znači manje radnih mjesta', kazao je Petrov.

'Andrej Plenković je tražio od građana i dobio od građana mogućnost da vodi državu. Onda neka sebi ne dopusti da ostane upamćen kao osoba koja je potratila 4 g. svih građana u ovoj državi. Možda njegovi mentori mu diktiraju da ovako radi ali na kraju kad se podvuče crta, samo mi samostalno odgovaramo za svoje postupke i isto tako i on.', dodao je.

GLAS-ova Anka Mrak-Taritaš progovorila je o zabrani mise na Bleiburgu. 'Skup u Bleiburgu nažalost, nije samo misa i komemoracija žrtvama. Taj je skup žestoko ispolitiziran, natopljen onodobnim i današnjim političkim odnosima i svakodnevnicom. To samo po sebi ne priliči jednoj komemoraciji za žrtve. Ali, osim što je ispolitiziran, događaj je duboko kompromitiran neskrivenim karakterom revizije povijesti i revitalizacije ustaštva, zločinačke ideologije, pripadnice nacističkog projekta', rekla je Mrak Taritaš, kazavši da je 'žalosno da pljuske moramo dobivati izvana'.

Na slučaj Žalac osvrnuo se Branimir Bunjac iz Živog zida. 'Do dan danas ne znamo koliko je brzo ministrica vozila, policija to skriva, isto kao što nije jasno zašto policija tvrdi da za takvu nesreću ne treba dizati kaznenu prijavu iako imamo tisuće sličnih slučajeva gdje je kaznena prijava bila podignuta', rekao je Bunjac.

HDZ-ova Sunčana Glavak prozvala je 'moraliste' u Saboru. Anki Mrak Taritaš spočitnula je što je zaboravila u imovinskoj kartici stanove i primanja iz HGK. Bernardiću je spočitnula vožnju u pijanom stanju. 'Što se tiče alkohola, nije bilo tu bezgrješnih. Tadašnji ministar kulture u Vladi Zorana Milanovića 2015. godine Berislav Šipuš vozio je pijan. Je li podnio ostavku? Nije. Da ne bi bilo zaborava što se po zakonu smije a što se ne smije, dakle ne smije se kršiti zakon, to je prije svega. Međutim, jednako tako ne smije se mažnjavati kazetofone iz automobila, to je jednako tako protuzakonito', poručila je.

Podsjetila je i na sve ljude iz SDP-ove Vlade koji su imali afere - Jakovinu, Zlatar Violić, Šipuša, Čačića...

'Svakome se može dogoditi da zaboravi obnoviti vozačku dozvolu, no voziti pijan, ukrasti novac, zatajiti novac, to nije zaborav i zbog toga se mora odgovarati', rekla je Glavak.