pravila kandidiranja

Zastupnici o tome tko se može kandidirati na lokalnim izborima; ublažavaju se neka pravila

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 09.04.2021 11:25
  • Objavljeno 09.04.2021 u 11:25
Hrvatski sabor

Hrvatski sabor

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Vladin predstavnik prihvatio je u petak amandmane Kluba HDZ-a na predložene izmjene Zakona o lokalnim izborima kojima se ublažavaju ranije predložena stroža pravila kandidiranja na izborima te razlozi prestanka mandata lokalnih dužnosnika

Ublažena je odredba po kojoj se, već na svibanjskim lokalnim izborima, neće moći kandidirati osobe pravomoćno osuđene na zatvor od najmanje šest mjeseci ili im je ta kazna zamijenjena radom za opće dobro te uvjetnom osudom.

Klub HDZ-a predložio je, naime, da se ta zabrana ne odnosi na osobe koje su pravomoćno osuđene na kaznu zatvora za kaznena djela počinjena iz nehaja, ako im je kazna zamijenjena radom za opće dobro ili uvjetnom osudom.

Prihvaćeni su i amandmani kojima se ublažavaju razlozi prestanka mandata člana predstavničkog tijela te općinskog načelnika, gradonačelnika te župana i njihovih zamjenika .

Dakle, neće prestati mandat vijećnika, načelnika, gradonačelnika i župana koji je počinio kazneno djelo iz nehaja te je osuđen na kaznu zatvora, a ona mu je zamijenjena radom za opće dobro ili uvjetnom osudom, precizirao je Vladin predstavnik Sanjin Rukavina.

Zahtjev, odnosno amandman Arsena Bauka (SDP) da im mandati prestanu i u slučaju da je pravomoćnom sudskom presudom za kazneno djelo osuđena stranka koja ih je kandidirala, odnosno s čije su liste izabrani, Vladin predstavnik nije prihvatio.

Prestanak njihovih mandata ne može se vezati uz pravomoćnu presudu druge pravne ili fizičke osobe, već isključivo uz presudu koja se odnosi na tog vijećnika, načelnika, gradonačelnika i župana, naglasio je Rukavina.

Osim toga, dodao je, mandat vijećnika je neopoziv i neobvezujući te ne može biti opozvan ni od birača, niti od onih koji su ga predložili.

Načelnici, gradonačelnici i župani biraju se neposredno, mogu se opozvati referendumom i to od birača, no ne i od strane onih koji su ih predložili, istaknuo je Vladin predstavnik.

Ne sporeći da su mandati osobni, Bauk tumači kako nitko, osim vijećnika koji su izabrani s liste birača, nije u vijeće ušao s imenom i prezimenom. Bez stranke bi nas jako malo bilo ovdje, argumentirao je.

Vlada je djelomično prihvatila amandmane klubova SDP-a, Glasa i Centra pa će članu predstavničkog tijela, načelniku, gradonačelniku i županu mandat prestati danom odjave prebivališta s područja jedinice, bilo da se odjavi osobno ili po službenoj dužnosti.

O prihvaćenim amandmanima glasovat će Sabor.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!