oštra kritika

Glasovanje u podne; zastupnici u petak odlučuju o pučkoj pravobraniteljici

18.03.2021 u 22:26

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u petak će u podne glasovati, između ostalog, i hoće li nova pučka pravobraniteljica biti Tena Šimonović Einwalter ili Sandra Hančić

Također se očekuje glasovanje o izmjenama Zakona o hrvatskim braniteljima koje će dodatno olakšati stjecanje statusa hrvatskog branitelja. Izmjene koje je predložila Vlada u Saboru doživjele oštre kritike dijela oporbe, a zamjeraju dodatno šire braniteljskih prava. Predlaženo je da se prethodna stručna procjena ukine, a vještačenje koje obavlja Zavod za vještačenje, profesionalnu rehabilitaciju u zapošljavanje osoba s invaliditetom, prebaci u nadležnost Ministarstva branitelja gdje će ga provoditi posebna liječnička povjerenstva koja će imenovati ministar.

Ubrzava se i postupak stambenog zbrinjavanja hrvatskih ratnih vojnih invalida kroz kupnju stanova na lokacijama na kojima nije isplativa organizirana izgradnja. Predlaže se ubrzanje postupka i dodatna prilagodba ostvarivanja prava namijenjenih socijalno ugroženim skupinama, kao što su jednokratna novčana pomoć i naknada za nezaposlene hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji. Omogućava se ostvarivanje prava na mirovinu i za one branitelje koji su naknadno ostvarili taj status, a već ranije imaju priznato pravo na mirovinu prema Zakonu o mirovinskom osiguranju.

U Saboru će se glasovati o Prijedlogu zakona o civilnim stradalnicima Domovinskog rata čija su prava trenutno regulirana zakonom iz 1992. a koji, unatoč činjenici da je mijenjan 12 puta, nije obuhvatio sve civilne stradalnike. Po novom zakonu, prava će moći ostvariti hrvatski, ali i strani državljani uz uvjet da su u trenutku stradanja imali prebivalište u Hrvatskoj. Procijenjeni broj novih korisnika statusnih prava temeljem novog zakona je oko 2.500.

U raspravi su oporbeni zastupnici upozoravali da će se predloženim zakonskim prijedlogom omogućiti da u ostvarenju prava potencijalno sudjeluju i oni koji su aktivno sudjelovali u oružanoj pobuni protiv samostalne hrvatske države.

Sjednica počinje u 9,30 sati izjašnjavanjem o amandmanima na izmjene Zakona o eksploataciji ugljikovodika, a nakon toga će raspraviti Godišnje izvješće AZTN-a.