NA NAŠ RAČUN

Zastupnici lani proputovali 43 zemlje, šef Sabora bio u samo 15

26.01.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Više od dva milijuna proračunskog novca prošle je godine otišlo na putovanja predsjednika Sabora Josipa Leke i drugih saborskih zastupnika diljem svijeta. Iako je jasno da bi zastupnici na tim putovanjima trebali promovirati Hrvatsku, ali i raditi na diplomatskoj mreži s drugim parlamentima u svijetu, koliko su u tom uspjeli, pokazat će vrijeme

Prema podacima koje smo dobili iz Sabora, njegov predsjednik Josip Leko u 2014. odradio je putovanja u čak 15 država svijeta, među kojima su bile i zemlje u regiji, ali i one preko oceana. Tako je Leko lani putovao u Albaniju, Austriju, Bosnu i Hercegovinu, Italiju, Katar, Kinu, Koreju, Mađarsku, Nizozemsku, Norvešku, Njemačku, Litvu, Rumunjsku, SAD i Tursku.

Od svih tih putovanja u medijima je najviše bilo zabilježeno putovanje u Katar gdje je Leko bio dva dana krajem studenog prošle godine. Nakon što je početkom mandata Kukuriku vlade jako izaslanstvo predvođeno predsjednikom Ivom Josipovićem te bivšim potpredsjednikom Vlade Radimirom Čačićem pokušalo ugovoriti gospodarsku suradnju s bogatim Katarom, na investiranje u Hrvatskoj pokušao ih je nagovoriti i Leko.

Na Lekina putovanja, prema saborskim podacima, Sabor je potrošio 192.993 kune, od čega je najveći dio, čak 105 tisuća kuna, otpao na tzv. ostale troškove. Radi se iznosu isplaćenom uglavnom za taksi, parking, garažu, troškove reprezentacije na putu, kotizaciju i slično.


Kada se govori pak o putovanjima svih ostalih zastupnika, iznos isplaćen iz proračuna odmah se penje. Putovanja u inozemstvo saborskih zastupnika hrvatski je parlament lani platio 1.984.715 kuna. Od toga je najviše novca, čak 958 tisuća kuna, išlo na avionske karte, gotovo 550 tisuća kuna koštao je hotelski smještaj dok je za dnevnice zastupnicima iskeširano gotovo 343 tisuće kuna.

Što se pak tiče država koje su posjetili, zastupnici su bili puno aktivniji od Leke. Prema podacima koje nam je dostavio Sabor, zastupnici su lani putovali u Albaniju, Austriju, Azerbajdžan, Belgiju, Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Cipar, Crnu Goru, Češku, Francusku, Grčku, Iran, Italiju, Jordan, Kanadu, Katar, Kinu, Koreju, Kosovo, Latviju, Litvu, Luksemburg, Mađarsku, Makedoniju, Maltu, Maroko, Moldaviju, Nizozemsku, Norvešku, Njemačku, Poljsku, Portugal, Rumunjsku, SAD, Sloveniju, Slovačku, Srbiju, Španjolsku, Švicarsku, Tunis, Tursku, Ukrajinu, Veliku Britaniju.

Iako je većinu troškova na svim ovim putovanjima platio Sabor, u nekim slučajevima zastupnici su uspjeli dobiti gotovo besplatan posjet. Naime, kako nam objašnjavaju u Saboru, u nekim slučajevima zemlja domaćin snosi troškove smještaja po principu reciprociteta. To se uglavnom odnosi na posjete međuparlamentarnih skupina prijateljstva te službene posjete predsjednika Sabora na poziv domaćina.

'Tako je, primjerice, smještaj izaslanstva predsjednika Hrvatskog sabora prilikom posjeta Kine, Koreje, Katara, Turske platila zemlja domaćin, kao i smještaj za četiri posjeta saborskih skupina prijateljstva u Maroko, Poljsku (dva puta) i Njemačku koja je također platila zemlja domaćin, objašnjavaju nam u Saboru.

Iako je lako pobrojati kamo su sve sabornjaci putovali, kakve su doista posljedice tih putovanja bile, tek treba vidjeti. Nema dvojbe da i zastupnici, poput ministrice vanjskih poslova ili predsjednika RH, moraju promicati hrvatske interese u inozemstvu, no trebaju li na to potrošiti četvrtinu svih troškova u 2014., ostaje pitanje.