sustav domovinske sigurnosti

Pred zastupnicima u četvrtak rasprava o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti

23.09.2020 u 17:06

Bionic
Reading

Zastupnici Hrvatskog sabora s radom će nastaviti u četvrtak raspravom o Prijedlogu zakona o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti kojim bi se stvorio okvir za osnivanje sveučilišta kao visokoobrazovne i znanstveno-istraživačke ustanove za obrambeni i sustav domovinske sigurnosti

Zakonom o osnivanju Sveučilišta obrane i sigurnosti stvorit će se okvir za osnivanje sveučilišta kao visokoobrazovne i znanstveno-istraživačke ustanove za potrebe obrambenog sustava i sustava domovinske sigurnosti, ističe predlagatelj.

Izvođenjem specijaliziranih studijskih programa koji zadovoljavaju potrebe obrambenoga i sigurnosnog sustava omogućava se razvoj interdisciplinarnog područja znanosti u polju "Vojno-obrambene i sigurnosno-obavještajne znanosti i umijeće“. Sveučilište obrane i sigurnosti omogućavat će obrazovanje budućih časnika Hrvatske vojske, ali i zaposlenika u drugim tijelima čiji su poslovi i nadležnosti povezane s domovinskom sigurnosti.

Sveučilište obrane i sigurnosti razvijat će se i baviti znanstveno-istraživačkim radom u potpori vojno-obrambenih i sigurnosno-obavještajnih aktivnosti, ali i aktivnosti drugih tijela iz sustava domovinske sigurnosti, navodi se u obrazloženju. Na posebnost visokog obrazovanja i znanstvenog istraživanja za potrebe obrane i sustava domovinske sigurnosti izravno utječe sigurnosna i obrambena politika definirana Strategijom nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske i Strateškim pregledom obrane.

Obrazovanje na Sveučilištu obrane i sigurnosti provodit će se za radna mjesta u okviru obrambenoga sustava i sustava domovinske sigurnosti. Predloženim se Zakonom uređuju posebnosti Sveučilišta obrane i sigurnosti obzirom na specifičnosti obrambenog resora. Glavni smjer sustava obrazovanja za potrebe Hrvatske vojske određen je u razdoblju osnivanja Hrvatske vojske tijekom Domovinskoga rata kada je određeno da se Hrvatska vojska razvija kao integralni dio hrvatskoga društva, stoji u obrazloženju.

Sjednica počinje u 9,30 sati.