ubojstva i obračuni

Zastrašujući porast nasilja u Zagrebu: 'Treba više policije na cesti!'

07.04.2024 u 22:02

Bionic
Reading

Novi obračun vatrenim oružjem na zagrebačkim ulicama. Nepoznati napadač iz pištolja je pucao na muškarca u vrlo naseljenom zagrebačkom kvartu u subotu navečer. Muškarca nije ozlijedio, ali propucan je automobil. O stanju na zagrebačkim ulicama reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo razgovarao je s bivšim načelnikom kriminalističke policije Željkom Cvrtilom

Nepoznati počinitelj pucao je u subotu oko 21:45 na Trešnjevci iz vatrenog oružja na 33-godišnjaka koji nije ozlijeđen, nakon čega je napadač pobjegao.

Kriminalističko istraživanje pucnjave na Trešnjevci je u tijeku, kazao je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo, koji je razgovarao s bivšim načelnikom kriminalističke policije Željkom Cvrtilom o aktualnom sigurnosnom stanju na hrvatskim ulicama, a nakon što je u Zagrebu u petak počinjeno jedno i otkriveno drugo ubojstvo.

''Nema pokazatelja da bi se radilo o organiziranom obračunu. Čini mi se više da je riječ o nekakvoj možda svađi oko parkinga ili nekog dobacivanja ili nečeg sličnog, ali istraga bi trebala pokazati prave motive'', kazao je Cvrtila osvrnuvši se na slučaj s Trešnjevke.

Što se tiče upotrebe vatrenog oružja, kazao je da vatrenog oružja očito ima: ''Dosta ga je lako nabaviti. Ne znamo je li se u ovom slučaju radilo o legalnom ili ilegalnom oružju. U 75 posto slučajeva kod ubojstava se koristi ilegalno oružje pa i često kad netko napravi ili namjerava napraviti neko kazneno djelo, ide u potragu za ilegalnim oružjem.''

Ubojstvo na Črnomercu Izvor: Cropix / Autor: Ranko Suvar

''Ne puca ilegalno oružje samo po sebi, nego osoba. Prevenirati se treba prema osobama, nekim suspektnim situacijama. Teško se ubojstva inače mogu prevenirati'', dodao je.

Prevencija je ključna

Policijska statistika za prva dva mjeseca ove godine kaže da je bilo pet ubojstava što je 400 posto više u odnosu na isti period prošle godine i oko 40 posto pokušaja ubojstava više u istom periodu prošle godine, podaci su koje je izdvojio Čorkalo, a koji se pita ima li razloga za zabrinutost.

''Kad god se događaju najteža kaznena djela, to ima jak utjecaj na osjećaj sigurnosti javnosti. Relevanatan pokazatelj će biti nakon šest mjeseci ili godinu dana. Naravno da policija uspoređuje podatke iz mjeseca u mjesec i prošlih godina i vodi o tome računa. Treba prevenirati stvari'', istaknuo je Cvrtila.

U stanu na zagrebačkim Srednjacima nađena ubijena žena Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Neke stvari se mogu prevenirati, posebice obiteljsko nasilje, naglasio je i dodao: ''Tu postoji nekakav dojava, tu se ne bi smjelo dogoditi da kod prijašnjih dojava i intervencija policije i socijalne skrbi bude ubojstava. Teško je to prevenirati, odnosno riješiti samo većim kaznama.''

''Kad je riječ o prevenciji na javnim prostorima, posebice u jučerašnjem slučaju, može se prevenirati jačom prisutnošću policije, a za to treba više policije na cesti, a manje u kancelarijama'', istaknuo je Cvrtila.