ALARMANTAN DOKUMENT

Zastrašujuća cijena globalnog zatopljenja!

08.05.2014 u 11:21

Bionic
Reading

Danas je već znanstveno sasvim jasno da se klima na Zemlji ubrzano mijenja te da dobar dio tih promjena uzrokuju ljudske aktivnosti

Podaci pokazuju da se naš planet zagrijava, a također je sve više dokaza da u toplijem svijetu raste učestalost, intenzitet i trajanje nekih oblika ekstremnog vremena. S njima rastu i razaranja i štete, a američki su stručnjaci ovih dana u časopisu EOS Američke geofizičke unije izašli s vrlo uvjerljivim i preciznim podacima o cijeni koju već sada plaćaju globalnom zatopljenju.

Od 1980-ih godina SAD je pogodila 151 klimatska katastrofa u kojoj su štete dosegnule ili čak premašile milijardu dolara, a zabilježen je i jasan trend rasta. Ukupna cijena ovih katastrofa procjenjuje se na oko tisuću milijardi dolara (1000.000.000.000 USD).

Ovih razaranja – toplinskih udara, velikih oluja, tornada, suša, poplava, uragana i požara - u 2011. i 2012. bilo je više nego u prethodnim godinama, što zorno pokazuje grafikon dolje.

Naš klimatolog Branko Grisogono s PMF-a u Zagrebu, inače član Američke geofizičke unije, za tportal je rekao da objavljeni rad potvrđuje upravo ono što atmosferski fizičari i klimatolozi tvrde zadnjih 15-ak godina, a što hrvatski mediji do nedavno nisu ozbiljno shvaćali – da se naš svijet ubrzano zagrijava te da to podrazumijeva ekstremnije vremenske prilike.

'Pojednostavnjeno možemo reći da se u toploj atmosferi, baš kao i u toploj kuhinji, u zraku mogu nakupiti veće količine vodene pare, a s time i veće količine energije. One mogu uzrokovati intenzivnije promjene vremena i učestalije ekstremne uvjete', rekao je Grisogono.

Ekstremne vrućine

Od 1895. do danas prosječne godišnje temperature u SAD-u su porasle za 0,85 °C, a najveći dio toga rasta dogodio se od 1970-ih do danas. Najtoplija godina u povijesti u ovoj zemlji bila je 2012. Toplinski valovi posljednjih desetljeća ondje su postali učestaliji, osobito u zapadnim regijama. U nekoliko narednih desetljeća scenarij koji uključuje nastavak emisija velikih količina stakleničkih plinova predviđa porast temperatura za više od 1 °C. To se ne mora činiti značajnim, no postaje jasno da jest ako znamo da je tijekom ledenog doba na Zemlji prosječna temperatura bila samo 5 °C niža nego danas.

Ekstremne padaline

Od 1991. prosječne godišnje padaline porasle su ponajviše na sjeveroistoku, središnjem zapadu te u južnom dijelu područja Great Plains. Projekcije predviđaju da će se ovaj trend nastaviti. U posljednjih nekoliko desetljeća obilne kiše postale su učestalije, a količine vode koje donose porasle su značajno iznad prosjeka. Porastao je također ukupan broj snježnih oluja, osobito na sjeveru SAD-a. Ovaj trend također će se nastaviti.

Poplave i suše

Iako nedostaju podaci o trendovima poplava i suša na nacionalnoj razini, zabilježeni su jasni trendovi povećanja na regionalnoj razini širom SAD-a. Podaci pokazuju da je posljednje desetljeće na zapadu SAD-a bilo najsušnije razdoblje u posljednjih 800 godina. Osim toga, duge suše pogodovale su šumskim požarima.

Više temperature atmosfere također će povećati isparavanje i isušivanje tla čak i u područjima u kojima će biti intenzivnijih padalina. Sušnije tlo će nadalje povećati temperature i stvoriti uvjete za daljnje povećanje učestalosti suša.

Poplave također pokazuju regionalne trendove. Magnitude poplava rijeka pale su na jugozapadu, a porasle u istočnom dijelu područja Great Plains, u dijelovima srednjeg zapada te u sjevernim dijelovima Nove Engleske.

Promjene u uraganima i olujama

Od ranih 1980-ih povećali su se učestalost, intenzitet i trajanje uragana najviše, 4. i 5., kategorije na Atlantiku. Njihov je broj u prvom desetljeću 21. stoljeća bio najviši od 1951. Ovaj porast povezuje se s rastom površinskih temperatura područja kojima prolaze atlantski uragani. Sve postojeće studije predviđaju da će se u toplijoj klimi povećati količine kiša u uraganima i to za 20-ak posto.

Svemu ovome treba naravno dodati projekcije ubrzanog rasta razina mora koje će pogoditi priobalne krajeve, među kojima i New York.

Potrebna je hitna akcija

Američki su stručnjaci u utorak aktualnim vlastima predstavili dokument o utjecaju klimatskih promjena na SAD nazvan National Climate Assessment i sastavljen na 840 stranica, a Bijela kuća je najavila da će već sljedeći mjesec reagirati planom za smanjenje emisija stakleničkih plinova koji bi trebao biti pretvoren u konkretne akcije još za mandata Baracka Obame.

'Mislim da je National Climate Assessment najglasniji i najjasniji alarm do danas koji signalizira potrebu da se poduzme hitna akcija za suzbijanje prijetnji koje za Amerikance predstavljaju klimatske promjene', rekao je znanstveni savjetnik Bijele kuće John Holdren.