VJEĆNICI ŽELE ZNATI

Zašto Zmajlović ne želi da Pripuz riješi varaždinsko smeće?

10.12.2013 u 21:59

Bionic
Reading

Varaždinski gradski vijećnici popodne su u nastavku prošlotjedne sjedice vezane uz balirani optad u Brezju prihvatili prijedlog nezavisnog vijećnika Roberta Podolnjaka da se od ministra Mihaila Zmajlovića zatraži očitovanje o tome na temelju čega smatra da se ugovor s koncesionarom, tvrtkom CEZAR, smatra neprihvatljivim i ima li pravni ili zakonski problem da se taj ugovor ne provede.

Pošto su od Ministarstva okoliša dobili sve informacije, vijećnici su nastavili prekinutu prošlotjednu sjednicu na kojoj su pokušali pronaći rješenje za 120.000 tona baliranog otpada. Prije 20 dana ministar Zmajlović najavio je da njegovo ministarstvo i inspekcija zaštite okoliša, nezadovoljni brzinom i načinom rješavanja tog problema, preuzimaju rješavanje varaždinskog otpada.

Rekao je da jednostavno preseljenje baliranog otpada s jedne lokacije u Hrvatskoj na drugu ne znači sanaciju i zbrinjavanje, kako to predviđa ugovor između grada i koncesionara tvrtke CEZAR u vlasništvu Petra Pripuza, te da u Hrvatskoj nema kapaciteta koji bi mogao zbrinuti toliku količinu otpada u razumnom roku i da je jedino rješenje raspisivanje međunarodnog natječaja te izvoz otpada u spalionicu izvan Hrvatske.

Prošlotjedna sjednica Gradskog vijeća prekinuta je upravo na točki o toj problematici. Gradonačelnik Goran Habuš zatražio je tada prekid argumentirajući to činjenicom da grad nije dobio nikakvu pisanu obavijest ili rješenje od ministarstva ni od Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

U međuvremenu u grad je stigla obavijest ministarstva da je ono pokrenulo rješenje inspekcije iz 2007. godine po kojem će riješiti problem otpada, a trošak će platiti varaždinska komunalna tvrtka Varkom, to jest građani. Ujedno je stigla i obavijest tog fonda u kojemu objašnjava da odustaje od sufinanciranja zbrinjavanja varaždinskog otpada, za što je trebao izdvojiti oko 35 milijuna kuna. Kažu da im rješenje iz koncesijskog ugovora između grada i tvrtke CEZAR nije prihvatljivo jer predviđa odvoz otpada u općinu Davor, s kojom taj fond ima ugovor o sanaciji njihova odlagališta.

No, taj ugovor ne predviđa dovoz i zbrinjavanje novog otpada, nego samo onog iz općine Davora i jedinica lokalne samouprave koje su dotad imale ugovor o odvozu otpada na to odlagalište. Ugovor između tog fonda i općine Davora potpisan je 2005. godine.

Pošto su vijećnici na današnjem nastavku sjednice dobili sve informacije, prihvatili su prijedlog zaključka nezavisnog vijećnika Podolnjaka da se od ministra zatraži da se očituje o tome na temelju čega smatra da se ugovor s koncesionarom, tvrtkom CEZAR, smatra neprihvatljivim i ima li pravni ili zakonski problem da se taj ugovor ne provede.

Gradsko vijeće u ožujku ove godine dalo je koncesiju za zbrinjavanje baliranog otpada tvrtki CEZAR, no gradonačelnik Habuš do danas taj ugovor nije potpisao jer je čekao odluku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost o tome hoće li sufinancirati zbrinjavanje otpada. Grad će ujedno obavijestiti tvrtku CEZAR o novom razvoju stanja i pokušat će postići dogovor koji bi ga „spasio“ od mogućih tužbi koncesionara, najavio je Habuš.

Oporbeni vijećnici imali su različite prijedloge. Tako su iz HRAST-a pozvali na ostavku izvršne vlasti i raspisivanje novih izbora. Na kraju su i oni poduprli zaključak Podolnjaka.

Za zaključak su glasovali svi osim vijećnika SDP-a, glavnoga koalicijskog partnera HNS-a.

Na novinarsko pitanje o mogućem sukobu unutar koalicije, Habuš je odgovorio kako ga nema, dodajući da je današnja suzdržanost SDP-a samo pitanje različitog mišljenja o formi zaključka.

Inače, zamjenik gradonačelnika, SDP-ov vijećnik Vjeran Radelić bio je danas u vijećnici prije sjednice, ali je prije početka rasprave otišao i više se nije pojavio.