KAZNE ZA UVREDU PREDSJEDNIKA

Zašto Trumpa ubijaju teškim riječima?

01.07.2017 u 20:02

Bionic
Reading

Zbog neukusne primjedbe Johnnyja Deppa o predsjedniku SAD-a, od kompanije Disney se traži da otpusti popularnu zvijezdu 'Pirata s Kariba'. Zbog degutantne snimke Kathy Griffin s odrubljenom glavom Donalda Trumpa, CNN je komičarki otkazao dugogodišnju suradnju i ukinuti su joj stand-up nastupi. Zbog aluzija na Trumpa u Shakespeareovu 'Juliju Cezaru', velike firme otkazale su sponzorstvo njujorškom teatru Delacorte, zajedno s Nacionalnom zakladom za potporu umjetnosti. U SAD-u ne morate u zatvor da bi vas kaznili

Na britanskom glazbenom festivalu Glastonbury Johnny Depp se pobrinuo za skandal. Govoreći o Donaldu Trumpu, gusarski kapetan s Kariba je zaključio kako je 'prošlo puno vremena otkad je neki glumac ubio američkog predsjednika'! Depp se time referirao na ubojstvo Abrahama Lincolna 1865., kada je u njega za vrijeme kazališne predstave u Washingtonu pucao glumac John Wilkes Booth. Da ne bi bilo zabune, holivudska se zvijezda ogradila samoironijom: 'Da se razumijemo, ja nisam glumac, ja lažem za plaću.'

To ipak nije bilo dostatno. Shvativši da je diranjem u staru američku traumu otišao predaleko i izazvao javnu osudu, glumac se odmah ispričao na nespretnosti. On se od samoga početka s Trumpom ne voli javno. Ismijao ga je oponašajući ga u nedavnom biografskom dokumentarcu 'Umjetnost dilanja', a uoči predsjedničkih izbora, za londonski Channel 5 News je izjavio: 'Ako Trump bude izabran, s povijesne točke gledišta to će biti uzbudljivo, jer ćemo vidjeti posljednjeg predsjednika Sjedinjenih Država. Nakon njega ništa neće biti kao do sada.'

'Odvratno, odvratno', bile su nedavne reakcije javnosti kada je na društvenim mrežama osvanula degutantna snimka komičarke Kathy Griffin s odrubljenom krvavom glavom Donalda Trumpa, podsjećajući na užasavajuće prizore isilovskih krvnika s dekapitiranim taocima. Reagirala je i kći Hillary Clinton, Chelsea, izjavljujući da je takvo što nedopustivo. Komičarka je poznata po vicevima bez dlake na jeziku i rušenju tabua, ali ovo je bilo nešto drugo, sama je priznala na pressici, sazvavši je da se ispriča javnosti.

Na ovogodišnjem Shakespeare festivalu u Central parku, javna kazališna kuća Delacorte postavila je na repertoar 'Julija Cezara' u kojoj su autori vukli paralelu s današnjom situacijom (Cezar s tipičnom plavom zavjesa-frizurom, žena sa slavenskim naglaskom), a znamo kako Cezar završava. Jednu izvedbu desničarski su prosvjednici prekinuli vikanjem da se predstavom 'normalizira nasilje protiv političkih prava', optužujući publiku da su 'nacisti poput Josepha Goebbelsa'. Sam Trump je predstavu povezao s nedavnim pucanjem u republikanskog kongresmena iz Virginije, Stevea Scalisea.

U sva tri slučaja riječ je o sugeriranju ubojstva. Neozbiljna i nestvarna, ironična ili samo simbolična, kako tvrde autori spornih izjava i uradaka, ali kako god okrenete, riječ je o teškim riječima koje prije njihove eksplozije na društvenim mrežama niste mogli čuti u javnom prostoru.

Reagirajući na najnovije skandale, glasnogovornik Bijele kuće Sean Spicer izjavljuje da su neprilični komentari poput Deppova i slične izjave drugih slavnih imena uznemirujući te da predsjednik poručuje kako treba sve oblike nasilja osuditi.

Bez prave osude prošao je šokantan video (objavio ga je New York Times u internetskom izdanju) u kojem Trumpovi pristaše u vrijeme predsjedničke kampanje verbalno napadaju protivnicu Hillary Clinton, dok u pozadini tenor pjevucka 'treba je ubiti, treba je ubiti'. Isto je bilo i s izjavom Trumpova savjetnika u kampanji Ala Baldasara da Hillary 'treba upucati zbog nacionalne izdaje'.

Dan nakon Trumpove inauguracije Madonna je izjavila da bi voljela 'Bijelu kuću dići u zrak'. Cher je Trumpa opisala kao 'savršenog lažljivca kojeg bi najradije izbrisala s lica zemlje', a hiphoper Snoop Dogg je remiks hita 'Lavender' pretvorio u klaunovsku parodiju Trumpa, nazvavši ga Ronald Klump u kojega na kraju spota pucaju iz plastičnog dječjeg revolvera. Amerika zaslužuje takvoga Trumpa, poručuje Snoop Dogg, aludirajući na Ku Klux Klan. Reper zaslužuje zatvor, tweetao je Trump.

Ubijanje riječima je, naravno, simbolika, ali gdje je granica civiliziranog dijaloga i dopustivoga u slobodi govora, koja se potpuno raspustila na društvenim mrežama, naročito nakon isključivosti Trumpa i njegovih uvreda u predsjedničkoj kampanji, alternativnih činjenica, laži, uvrede Pape, Australije, Kanade, Angele Merkel, Obame ili najnovijeg londonskog gradonačelnika Sadiqa Khana? New York Times je uredno zabilježio da je novi predsjednik u kampanji na Twitteru izvrijeđao 332 novinara, kandidate, nacije, news organizacije, čak jednu pjesmu Neila Younga i (nedavno otpuštenoga) šefa FBI-a Jamesa Comeyja. Samo je Hillary Clinton uputio više od 400 uvreda.

'U svakoj političkoj kampanji izjavljuje se svašta, jer su najekstremnije izjave najglasnije i dopiru najdalje', govorio je George Clooney, no Trumpu zamjeraju što s istom praksom nastavlja i nakon dolaska u Bijelu kuću.  

Predsjednik je pustio duha iz boce i sada, čini se, ubire danak. Pravdajući neoprostiv neukus s odrubljenom glavom prvog čovjeka Amerike, autor sporne snimke s komičarkom Kathy Griffin, Tyler Shields, inače poznat po foto-provokacijama, tvrdi da je Trump zapravo 'predsjednik društvenih mreža', 'predsjednik koji vjerojatno najviše od svih prethodnika polarizira Ameriku'. O njemu je, kaže, do sada čuo više nego o Billu Clintonu za njegova cijela dva mandata, bez obzira na aferu s Monicom Lewinsky, objašnjavajući da reakcije na Trumpa, bile neukusne ili ne bile, jesu zapravo odgovor na to kuda Amerika danas ide kao društvo, društvo koje Trump simbolizira.

U svakom slučaju, Amerika je podijeljena oko predsjednikova intelektualnog stila i zloporabe jezika, više mu zamjerajući kako govori i komunicira u javnosti, nego što čini. Njegovi su kritičari osupnuti nepoznavanjem osnovne globalne povijesti i normi vanjske politike, kao dokazom ignorantskog odnosa prema stvarima. Njegovi zagovornici pak osuđuju intelektualni elitizam kritičara, pozivajući se na ankete prema kojima se običnom malom čovjeku takav Trump sviđa jer je prodrmao stvari, što je vidljivo iz načina kako govori i tweeta, ne zamjerajući mu ni negiranje klimatskih promjena niti reformu Obamine zdravstvene reforme. Nefiltrirano tweetanje za njih je osvježenje, jer se obraća njihovim jezikom, a ako i govori povijesne neistine, nije važno, to se svakome omakne. Ako to može Trump, zašto ne bi mogli i oni? Kada tweeta s uskličnicima, izmišljenim riječima i velikim slovima, autentičan je i neposredan, a kada puno obećaje i nudi 'najbolje dilove', pokazuje ambiciju i samopouzdanje.

Što je s onima koji simbolično ubijaju takav stil vladanja? Nakon Deppova ispada Trumpov sin, Donald Trump Jr. je tweetao: 'Mislim da će Disneyju biti teško zadržati ga.' Desničarski blog Gateway Pundit, inače fanatični zagovornik Trumpa, odmah je prozvao Disneyjev koncern i zatražio raskid ugovora sa zvijezdom njihove najuspješnije serije filmova 'Pirati s Kariba'.

Mreža CNN je komičarki Kathy Griffin otkazala dugogodišnju suradnju, otkazano joj je sedam nastupa na stand-up turneji, tajne službe su pokrenule istragu o okolnostima u kojima je snimka nastala, a stručnjaci za odnose s javnošću poput Rafe Gomeza njezin slučaj opisuju kao primjer kako u 24 sata pokopati vlastitu karijeru.

Neke velike kompanije kao Delta Airlines i Bank od America otkazale su sponzorstvo kazalištu Delacorte, a njima se pridružila i Nacionalna zaklada za potporu umjetnosti, koja inače daje potpore neprofitnim organizacijama za određene projekte kao što je ovo javnom njujorškom teatru.

Umjesto zatvora, sve miriši na bojkot karijera, pa je scenarist i dramski pisac Aaron Sorkin još prije nekoliko mjeseci u jednom intervjuu kazao:

'Pisati o Donaldu Trumpu moglo bi biti izuzetno teško. To bi mogao biti kraj političke satire.'