PREDSJEDNIKOVA PROTURJEČJA

New York Times pobrojao: Trump svaki dan izgovori bar jednu laž

26.06.2017 u 14:09

Bionic
Reading

Ugledni američki The New York Times iskoristio je čitavu stranicu svojeg jučerašnjeg broja kako bi je ispunio svim lažima koje je tamošnji predsjednik Donald Trump javno izrekao otkad je preuzeo dužnost prije pet mjeseci, a popis sadrži predsjednikove kontradikcije o nizu temu, počevši od rata u Iraku, kontroverznoj zabrani putovanja za muslimane, broju sudionika njegove inauguracije, kao i o uplitanju Rusije u protekle predsjedničke izbore

Tiražni dnevni list podsjeća kako je američki predsjednik u proturječju sa samim sobom 'na dnevnoj bazi' te kako je njegov političku uspon izgrađen na lažnoj teoriji da je bivši predsjednik Barack Obama rođen u Keniji te kako nije američki državljanin.

Trump je, naime, još 2011. godine pozvao Obamu da javnosti pokaže rodni list, što je sada već bivši predsjednik i učinio, a stav kako prvi afroamerički predsjednik nema američko državljanstvo zadržao je sve do prošlog rujna kada je započela predsjednička predizborna kampanja.

Sadašnji američki predsjednik potom se okomio na predsjedničku kandidatkinju Demokratske stranke Hillary Clinton kako je upravo ona još 2008. postavila pitanje je li Obama doista rođen u SAD-u te je li američki državljanin. Trump je zatim slavodobitno kazao kako je tu kontroverzu 'jednom zauvijek' upravo on riješio tvrdnjom kako je bivši predsjednik zaista rođen u Sjedinjenim Državama.

Trumpova sklonost 'alternativnim činjenicama' također je dovela bivšeg ravnatelja FBI-ja Jamesa Comeya da pod zakletvom svjedoči pred senatskim obavještajnim odborom o prirodi njihovog odnosa budući da nije vjerovao predsjednikovoj iskrenosti.

Na pitanje predsjednika senatskog odbora Richarda Burra zašto je detaljnije dokumentirao svoje sastanke s Trumpom u znatnijoj mjeri nego što je to činio s njegovim prethodnikom Obamom, Comey je odgovorio kako je 'bio iskreno zabrinut da bi mogao lagati o prirodi njihovih sastanaka' te kako je smatrao da takve sastanke treba dokumentirati.

Stoga je ugledni The New York Times odlučio tiskati čitavu stranicu s Trumpovim svakodnevnim lažima i falsifikatima. Uredništvo lista je, također, provelo analizu svih Trumpovih izgovorenih neistina te je izbrojalo kako je predsjednik u prvih 40 dana predsjednikovanja izgovorio najmanje jednu laž dnevno.

Među tiskanim lažima se tako mogu naći njegove izjave kako se protivi ratu u Iraku, iako se nekoliko puta u javnosti zalagao za nastavak rata, potom njegovo hvalisanje kako je sa 11 naslovnica srušio rekord pojavljivanjem na prvoj stranici magazina Time, iako rekord drži bivši predsjednik Richard Nixon sa 55 naslovnica, ali i njegovo uzimanje zasluga za štednju kada je u pitanju vojni proračun, iako je taj proračun skresan i prije njegovog ustoličenja.

Među primjerima Trumpovih neistina su i njegove procjene kako ima podršku 84 posto američkih Kubanaca, što nikako ne odgovara istini, ali i njegove izjave o terorističkim napadima u Švedskoj koji se uopće nisu dogodili.