SPORNI UGOVORI U VARAŽDINU

Zašto šuti Zlatko Horvat?

  • Autor: I.Kruhoberec
  • Zadnja izmjena 05.10.2011 15:53
  • Objavljeno 05.10.2011 u 14:54
Zlatko Horvat

Zlatko Horvat

Izvor: Cropix / Autor: CROPIX / Željko Hajdinjak

Hoće li Grad Varaždin ipak pokrenuti sudski postupak radi utvrđivanja ništetnosti ugovora o mehaničko-biološkoj obradi otpada te kupoprodaji i zamjeni zemljišta te kakve bi to sve posljedice moglo izazvati, pitanja su koja su se ponovno nametnula nakon što se oglasilo odvjetničko društvo od kojeg je varaždinska gradska uprava zatražila stručno tumačenje

Naime, iako je većina u varaždinskom Gradskom vijeću na rujanskoj sjednici odbacila oporbeni prijedlog o slanju ugovora sklopljenih s tvrtkom Vis pravosudnim tijelima radi utvrđivanja moguće nevaljanosti, upravo to smatra svrsishodnim odvjetničko društvo Vidović i Vidović od kojeg je Grad Varaždin početkom kolovoza zatražio pismeno tumačenje cjelokupne situacije te obveza koje proizlaze iz spomenutih ugovora.

Ugovor o mehaničko-biološkoj obradi otpada protivan je osnovnim načelima društvenog poretka, kao i prisilnim propisima i moralu društva, a što sve zajedno upućuje na ništetnost sklopljenih pravnih poslova.

I ugovor o kupoprodaji i zamjeni nekretnina od 15. svibnja ima osobine nevaljanog ugovora koji kao takav ne može proizvoditi nikakve pravne učinke te je pred nadležnim sudom potrebito pokrenuti postupak radi utvrđenja njegove pravne ništetnosti, zaključuje se na kraju opširnog očitovanja odvjetničkog društva angažiranog od strane Grada Varaždina nakon otvaranja istrage protiv donedavnoga gradonačelnika Ivana Čehoka.

Ovakvo mišljenje, neovisno o njegovoj (ne)argumentiranosti, stavlja u nimalo laki položaj Zlatka Horvata, zamjenika varaždinskog gradonačelnika i nezavisnog kandidata za gradonačelnika, koji voli isticati da je Grad Varaždin postupao zakonito i da će tako biti i ubuduće.

Naime, ukoliko prihvati zaključak odvjetničkog društva te pokrene postupak za utvrđivanje nevaljalosti ugovora, to će nesumnjivo narušiti vjerodostojnost njegovih izjava o stalnom poštivanju zakona u gradskoj upravi, ali i dovesti u pitanje skori početak rada tvornice za mehaničko-biološku obradu otpada koja bi trebala riješiti nelegalno odloženi otpad kojeg je već 100 tisuća tona na samom ulazu u Varaždin.

Nasuprot tome, ukoliko ništa ne poduzme, i to će također dovesti u pitanje ozbiljnost njegovog zalaganja za poštivanje zakona zbog čega je i zatražio mišljenje odvjetničkog društva. Vjerojatno svjestan kako je teško odvagnuti koji je pravi potez u ovakvoj situaciji, i to svega deset dana pred izvanredne izbore u Varaždinu gdje je jedan od favorita, Horvat se odlučio za - šutnju.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi