KOMENTAR DRAGE PILSELA

Zašto su katolički mediji cenzurirali istarskog biskupa?

04.09.2011 u 18:20

Bionic
Reading

Informativna katolička agencija u potpunosti ignorira vijesti vezane uz porečkog i pulskog biskupa Ivana Milovana, ali zato taj mediji Hrvatske biskupske konferencije objavljuje pregršt banalnosti i nevažnih vijesti poput prvih zavjeta dvaju hrvatskih momaka franjevaca trećoredaca u Italiji

U subotu je održano tradicionalno hodočašće vjernika Porečko-pulske biskupije marijanskom svetištu na Trsatu u Rijeci, najstarijem u Hrvatskoj, kojeg je predvodio, zajedno s centralnim euharistijskim slavljem, istarski biskup mons. Ivan Milovan. Ako ste vjernik ili vjernica ili ako vas naprosto zanima što je biskup Milovan govorio na Trsatu i je li poručio nešto u vezi sukoba s Vatikanom i kardinalom Josipom Bozanićem oko župe Dajla, ili pak, je li išta kazao u vezi nagađanja da mu se sprema smjena, to nećete naći na stranicama najvažnijih hrvatskih katoličkih medija: tjednika Glasa Koncila, Informativne katoličke agencije (IKA) i Hrvatskog katoličkog radia (HKR). Dapače, po njima se to hodočašće uopće nije dogodilo!

Može se pretpostaviti zašto traje cenzura Ivana Milovana u katoličkom tjedniku Glas Koncila: izdavač mu je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić koji je, kao i glavni urednik tjednika Ivan Miklenić, u otvorenom sukobu s biskupom Milovanom. Glas Koncila, primjerice, nije želio objaviti Milovanovo polemično pismo kardinalu Bozaniću od 10. kolovoza (poslano i toj redakciji), a koje smo jučer imali na našem portalu.

No zašto bi mediji kojima je izdavač cijeli hrvatski episkopat cenzurirali biskupa Milovana?! Kakve to veze ima sa slobodom informiranja i s načelima profesionalnog novinarstva (koji, dakako, ne stanjuju u Glasu Koncila, što nije nikakva novost) koje toliko proklamiraju čelnici Katoličke crkve? Vrijede li ta načela kada progovara biskup koji je iskazao neposlušnost Papi? Podsjetimo, cenzura je zabranjena Ustavom RH (članak 38).
No, evo što je biskup Milovan kazao na Trsatu i što je toliko zaplašilo urednike katoličkih medija: u širem kontekstu dao se iščitati poziv vjernicima na zajedništvo s cijelom Crkvom, a osobito s Porečko-pulskom biskupijom, u trenucima kada, kako je rekao Milovan, 'ima i onih koji suvremenim oblicima nastoje uništiti kršćansku vjeru'.

'Pogledajmo prošlost i sadašnjost Istre očima vjere jer bilo je, i danas ima, onih koji joj žele naštetiti, a to su svi oni koji nemaju vjeru, nadu i ljubav, čovjekoljublje i domoljublje u sebi. To čine sustavnim ubijanjem temeljnih ljudskih i kršćanskih vrijednosti, kao i rušenjem povjerenja u Crkvu, čuvaricu tih istih vrednota. Molimo i za njih da se otvore vjeri. Istru i Crkvu u njoj kroz povijest očuvali su samo ljudi vjere, koji vole Crkvu i poštuju jedni druge, a takve ovdje među vama danas vidim. Dragi Istrani, što god se dogodilo, volimo Crkvu', kazao je biskup Milovan.

Razlozi njegova cenzuriranja u katoličkim medijima zasigurno ne leže u njegovim fundamentalističkim stavovima, poput onog da su Istru sačuvali 'samo' vjernici katolici, što je nesitina vidljiva iz aviona. Ma što god govorili predsjednik HBK, mons. Marin Srakić i svi članovi episkopata, podjednako odgovorni za cenzuriranje subrata Ivana Milovana, ima očito i onih katolika koji ne poštuju druge pa onda ni sebe.