MILARDOVIĆ O PERKOVIĆU

'Zašto se nisu toliko opirali izručenju Ante Gotovine?'

21.01.2014 u 23:19

Bionic
Reading

Predstojnica Katedre za ustavno pravo riječkog Pravnog fakulteta Sanja Barić rekla je da je današnja odluka Vrhovnog suda očekivana, ali je uvjerena da će Ustavni sud donijeti privremenu mjeru o neizručenju Perkovića. Žarko Puhovski pak smatra kako Perkovića u Njemačkoj ne čeka fer suđenje dok politolog Anđelko Milardović poručuje da se Hrvatska nije jednako ponašala u slučaju Ante Gotovine i Josipa Perkovića

'Posve je jasno da bi izručenje Perkovića predstavljalo tešku posljedicu koju se ne bi moglo sanirati. Potrebno je prihvatiti privremenu mjeru i privremeno odgoditi izručenje dok se ne donese konačna odluka', kazala je Hini.

Napominjući kako Ustavni sud nema nikakve rokove Barić je rekla da on sada mora odlučiti o privremenoj mjeri, tj. hoće li privremeno odgoditi izvršenje presude Vrhovnog suda. Pretpostavlja da će Ustavi sud prihvatiti zahtjev za privremenom mjerom, jer , smatra, taj sud sam sebi treba dati vremena kako bi meritorno odlučio.

Barić je pojasnila da, ako se Ustavni sud u svojoj odluci složi s presudom Vrhovnog suda, onda se ide na izručenje. U suprotnom, Ustavni sud bi ukinuo presudu Vrhovnog suda, a vjerojatno i presudu Županijskog suda te bi sa svojim pravnim uputama predmet vratio na ponovno odlučivanje Županijskom sudu. Smatra i da to sve može potrajati.


'Ako Ustavni sud misli potpuno isto kao i Vrhovni oni mogu odmah na početku odbiti privremenu mjeru i odmah izručiti Perkovića. Mislim da će Ustavni sud odobriti privremenu mjeru i da će u razumnom roku, koji nije nigdje zakonski propisan, donijeti konačnu odluku', rekla je. Barić ocjenjuje i da ovaj slučaj ide svojim pravnim tijekom i ukoliko potraje na kraju će se donijeti jasna odluka koja će biti važna i za sve buduće slučajeve.

Politički analitičar Žarko Puhovski ne misli da će Perković imati fer suđenje u Njemačkoj, ali misli da je dobro za Hrvatsku kao društvo i kao državu da se riješimo lažnog problema i pritisaka izvana, a nije dobro za pravdu i Perkovića.

'S obzirom na to da je glavni problem ne čovjek koji je vodio Službu državne sigurnosti Jugoslavije (Zdravko Mustač) a koji je oslobođen, nego Perković, onda je dobro da se društvo konačno riješi jednog lažnog, a da se okrene pravim problemima', istaknuo je u izjavi za Hinu Puhovski.

Ustvrdio je da smo se sedam mjeseci bavili 'jednim nazovi problemom Perkovića'. Smatra da bi bilo puno bolje da je bila skinuta zastara i da je suđeno u Hrvatskoj. Suprotno od njega politolog Anđelko Milardović kazao da u ovom slučaju više vjeruje njemačkom pravosuđu i da se u to neće toliko petljati politika. 'Imam povjerenja i u hrvatsko pravosuđe, ali tko tvrdi da se u njega neće petljati politika', rekao je Hini.

Milardović je pozdravio odluku Vrhovnog suda o izručenju Perkovića Njemačkoj, jer su nam, kako je rekao, 'ti likovi od Drugog svjetskog rata, a i još nam zagorčavaju život'. 'Očekujem da se Perkovića iz principjelnih razloga izruči Njemačkoj', kazao je.

Upitao se i zašto se sadašnja vlast, pa i prethodna HDZ-ova, nije toliko opirala izručenju generala Ante Gotovine Haagu. Ne stavljajući Gotovinu i Perkovića u svjetonazorski kontekst smatra da se radi o dva hrvatska državljanina koje je država trebala jednako štititi, a to nije učinila.

'Država je nejednako postupila prema dva svoja državljanina i oni nisu bili jednaki pred zakonom. Iza Perkovića je stao cijeli sustav, a iza Gotovine samo prijatelji', kazao je Milardović. Upitao se i zašto premijer Zoran Milanović sada brani Josipa Perkovića, a nije to učinio u slučaju generala Gotovine.