tragedija kod slavonskog broda

Zašto se najteže prometne nesreće događaju na A3, tko kontrolira vozače i bi li pojasevi spasili putnike? Sve analizira bivši šef prometne policije Rajko Horvat

25.07.2021 u 19:32

Bionic
Reading

Uzrok prometnih nesreća sa smrtnim ishodom najčešće su brzina, konzumiranje alkohola, nevezivanje pojasa i korištenje mobitela. No kod vozača kamiona i autobusa koji voze na dugim relacijama upravo su umor i pospanost česti okidači za tragediju.

Dugogodišnji šef prometne policije, sada predstojnik Zavoda za cestovni promet Rajko Horvat za RTL Danas govorio je o stanju sigurnosti na cestama. Komentirao je tko je zadužen za nadzor vozača.

'Nadzor nad radom mobilnih radnika obavlja se u okviru Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o cestama, a to rade inspekcija cestovnog prometa i djelatnici MUP-a. Za svaku tragediju koja je strašna na ovakav način pitamo se može li se spriječiti - jednim djelom da, a jedinim i ne. Sustavim praćenjem rada ove kategorije profesionalnih vozača ili mobilnih radnika naravno da možemo djelomično utjecati da se ove tragedije ne događaju. Cestovni promet je kompleksan a njegov nadzor je još kompleksniji, još nemamo sustav nadzora ovakvih mobilnih radnika, sustav sigurnosti cestovnog prometa i zato se ovakve nesreće i događaju', kazao je Horvat.

Upitan zašto se baš na tom dijelu autoceste događaju najteže nesreće i može li se nešto učiniti za veću sigurnost tog dijela autoceste, Horvat kaže: ' Kada bi analizirali cjelokupnu cestovnu mrežu mogli bismo naći par takvih točaka. Ovakva tragedija dogodila se na nažalost na tom djelu ceste na kojoj je već stradalo veći broj sudionika prometa, ali cjelokupna cestovna mreža u RH mora se promatrati s osnove opasnih mjesta. Iako autoceste su jedne od najsigurnijih prometnih objekata nažalost nemamo sustav nadzora od strane MUP-a, sustav nadzora i od ministarstva prometa pa čak i HAC bi trebali odraditi da se prateći uslužni objekti opreme sa svim onim što treba ovakvoj vrsti prometa. Mi smo tranzitna država i možemo očekivati da ovakve nesreće će se događati sve češće s popuštanjem mjera i sve većim brojem sudionika u prometu'.

Na pitanje može li obavezan pojas za putnike spasiti život, porućuje: 'Mislim da je već profanirano da napominjemo koliko je pojas koristan i može spasiti ozljeđivanje, a koliko bi u ovom slučaju bilo manje smrtno stradalih teško je reći, ali zasigurno da pojas treba koristiti svaki put i na svakoj udaljenosti znači pojas uvijek i u svako vrijeme.'

Prometna nesreća na A3 Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galovic/PIXSELL
  • +25
Prometna nesreća na A3 Izvor: Cropix / Autor: Danijel Soldo / CROPIX