otvoreno o oie

Zašto se Hrvatska slabo koristi svojim potencijalima vjetra i sunca? 'Kasni se iz objektivnih razloga'

28.03.2023 u 23:29

Bionic
Reading

Koči li državna administracija projekte vrijedne milijardu i 300 milijuna eura, kako tvrdi Udruženje obnovljivih izvora energije? Iz Ministarstva gospodarstva kategorički odgovaraju - to nije istina. Zašto se Hrvatska slabo koristi svojim potencijalima vjetra i sunca? Kako unaprijediti energetsku mrežu?

O tome su u emisiji Otvoreno, urednice i voditeljice Zrinke Grancarić, raspravljali gosti: Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvi gospodarstva i održivog razvoja; dr. sc. Julije Domac, posebni savjetnik predsjednika Republike za energiju i klimu i Bojan Reščec, voditelj Grupacije za energiju vjetra HGK i član Vijeća Udruženja za obnovljive izvore energije HGK.

Bojan Reščec, voditelj Grupacije za energiju vjetra HGK i član Vijeća Udruženja za obnovljive izvore energije HGK, kaže kako smatra projekte ne koči administracija.

'Ne bih se složio da projekte koči administracija. Mi smo samo u dugoj tradiciji djelovanja kroz Udruženje obnovljivih izvora energije koje okuplja investitore i druge dionike. Mi smo si kroz zadnje mjesece dali truda da detektiramo probleme u sektoru. Podsjetio bih da je postojalo prvo poluvrijeme izgradnje od 2007., kada je donesen prvi zakonski okvir, do 2013. kada su zadnji ugovori po tome bili potpisani, pa do kraja 2015. kada je počelo drugo poluvrijeme donošenjem Zakona o obnovljivim izvorima energije. I od tada je činjenica da je implementacija projekata usporena ali iz dobrih razloga - zakonskom regulativom se uvodi red u cijeli postupak', pojasnio je Reščec.

Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja, složio se da se kasni s podzakonskim aktima.

'Nije nikakva tajna da se kasni s podzakonskim aktima, ali ja odgovorno tvrdim da se kasni iz objektivnih razloga. Mi smo stvarno imali jako turbulentnu prošlu godinu, prošle smo godine u ovo doba razmišljali kako uopće napuniti skladište (plina), prvi paket, drugi paket (pomoći), sve je to odrađeno uredno kroz Ministarstvo gospodarstva i Upravu za energetiku koja broji vrlo malo ljudi. Paralelno smo radili i ovaj posao o kojem je gospodin Reščec govorio', rekao je Milatić.

Kaže kako ih je zasmetala komunikacija od strane Udruženja pri komori jer se stalno isticalo kako se ništa ne radi. Zato je iznio podatke o do sada učinjenom.

'Hrvatska danas ima instaliranih kapaciteta zajedno s obnovljivim izvorima negdje oko 5000 megavata instaliranih kapaciteta, od toga je novih "obnovljivaca" oko 1200 megavata. Mi smo od 2021. izdali 1015 megavata obnovljivih novih energetskih odobrenja, 2022. - 700 megavata, a ove godine do jučer - 416 megavata. U dvije godine i dva i pol mjeseca smo izdali sve zajedno 2132 megavata, to je 40 posto onoga što Hrvatska danas ima. Dakle ovo nije prazna priča', poručio je.

Otvoreno o OIE Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Dr. sc. Julije Domac, posebni savjetnik predsjednika Republike za energiju i klimu, smatra kako su naši djedovi radili posao puno bolje nego što ga radimo mi.

'Mi smo relativno dobri u europskim okvirima zato što su naši djedovi radili posao puno bolje nego što ga radimo mi. Činjenica je da je dobro da je ovaj dijalog počeo. Ja to gledam malo s čuđenjem, očekivao bih da je taj dijalog konstantan, da ministarstvo koristi znanje ekipe iz Komore, da koristi znanje ekipe iz poduzetništva. Nama energije treba, Hrvatska uvozi puno energije, puno više nego što bi po prirodnom položaju trebala uvoziti. To košta puno novaca - HEP je prošle godine potrošio 800 milijuna eura na uvoz energije. To je otprilike toliko megavata sunčanih elektrana koje su se mogle napraviti. S druge strane imamo Hrvatsku elektroprivredu koja je zbog subvencionirane cijene električne energije u minusu od preko milijardu eura. To je zabrinjavajuće', poručio je Domac.

Cijelu emisiju možete pogledati ovdje.