NAJAVLJEN BOJKOT

'Zašto SC šuti o poskupljenju studentskih domova?'

11.01.2016 u 11:26

Bionic
Reading

Nakon burnih reakcija studenata na poskupljenja smještaja u obnovljenim i neobnovljenim studentskim domovima u Zagrebu i najava mogućih prosvjeda, Vijeće studenata koje predstavlja oko 35.000 mladih, odnosno oko 20 posto studentske populacije, oglasilo se priopćenjem kojim prihvaća dizanje cijena, ali ne i način na koji je ono provedeno

'Vijeće studenata službeno podržava načelnu korekciju cijena s obzirom na obnovu studentskog smještaja u Zagrebu, no ne bez dogovora svih dionika i korisnika te nužnog revidiranja modela korekcije', ističe VIVŠ RH.

U svojem priopćenju ističu da javnosti, kao i studentskim predstavnicima – glavnim dionicima u pregovorima, treba biti dostupna službena dokumentacija na temelju koje poskupljuje studentski smještaj!

'Prije svega nedostaje financijska analiza poslovanja Studentskog centra. Također nema ni predstavljanja kratkoročnih i dugoročnih ciljeva. Naime, nije jasno hoće li se novac od poskupljenja dalje ulagati u studentski standard i obnovu drugih sadržaja', rekao je za tportal Maro Alavanja, voditelj Ureda za odnose s javnošću VIVŠ RH.

'Nemamo nikakve financijske projekcije niti planove na koje se SC poziva. To nigdje nije javno dostupno. Takav način ne možemo podržati', upozorio je.

Vijeće je također izrazilo zabrinutost za studente koji imaju smještaj u domovima na temelju socijalno-ekonomskog statusa.

'Njih će poskupljenje doista jako pogoditi. Ovakav odnos, bez predstavljanja argumenata, posebno nije fer prema njima', kaže Alavanja.

Poziv na bojkot plaćanja

Ako njihovi zahtjevi ne budu ispunjeni, u VIVŠ RH-u ostavljaju otvorenu mogućnost za prosvjed.

'To će ovisiti o reakcijama u SC-u kao i o suradnji s ostalim studentskim zborovima od kojih su neki najavili prosvjede. Primjerice Studentski zbor sveučilišta u Zagrebu pokrenuo je peticiju da studenti ne plate prvi mjesec nakon useljavanja pa da se onda vide reakcije u SC-u', kaže Alavanja.

Prema komentarima na društvenim stranicama na kojima se organizira bojkot, čini se da studenti žele da djelatnici SC-a, koji u velikoj mjeri ovise o prihodima od studenata - od njihovih ugovora, prihoda od smještaja, hrane i sl., na vlastitoj koži osjete kako to izgleda kada se igraju sa studentima.

Svjesni su da do poskupljenja, osobito nakon obnove domova, mora doći, prihvaćaju i obrazloženje resornog ministra Vedrana Mornara da SC više ne može poslovati s minusom jer bi to moglo ugroziti financiranje nekih projekata iz EU, no traže da se SC i vlasti konačno počnu ponašati legalistički i transparentno.

Uporna netransparentnost

Na problem netransparentnosti poslovanja SC-a studentske organizacije upozoravaju već duže vrijeme. Naime SC nije predstavio nikakve financijske izvještaje od kada je u sanaciji pokrenutoj zbog nagomilanog duga od 121 milijuna kuna za koji se danas okrivljuje bivša uprava, odnosno bivši ravnatelj Niko Vidović, smijenjen 2013. DORH tvrdi da izviđa njegov slučaj, no za sada nema nikakvih informacija da je za išta osumnjičen.

U takvoj atmosferi bilo bi logično očekivati neke promjene i povećanje transparentnosti u poslovanju SC-a, no čini se da od logike nema ništa. Naime, Ana Kuzmanić iz H-altera u lipnju 2015., na temelju prava na pristup informacijama 'Imam pravo znati', tražila je financijski izvještaj poslovanja SC-a od 2004. do 2014., no odgovor nikada nije stigao.

U VIVŠ RH ističu da će o njihovim daljnjim aktivnostima odlučiti vodstvo Vijeća ovisno o raspletu njihovih dogovora sa SC-om u Zagrebu.