EUROPSKA PRAVILA

Zašto putnici HŽ-a nemaju pravo na povrat novca kad vlak kasni?

27.09.2013 u 14:03

Bionic
Reading

I dok šala kaže da Švicarci mogu svoje satove namještati prema japanskim vlakovima, u Hrvatskoj ni najstariji željezničari ne pamte kad je vlak stigao na vrijeme

S ulaskom u EU, promijenila su se pravila pa bi za svako kašnjenje iznad sat vremena putnicima trebalo biti nadoknađeno 25 posto karte, a za kašnjenje iznad dva sata 50 posto.

Naglašavamo trebalo, jer unatoč jučerašnjoj presudi Europskog suda u Strasbourgu, koji donio odluku da sve europske željeznice moraju svojim putnicima isplatiti odštetu u slučaju kašnjenja vlaka, u HŽ-u tvrde da se to na njih još ne odnosi.

Kako doznajemo od glasnogovornice HŽ-a Mihaele Tomurad Sušacprema Europskoj uredbi o pravima i obvezama putnika u željezničkom prometu, Hrvatska tome ne podliježe sve do 3. prosinca 2014. godine.

'HŽ ulaže u infrastrukturu i vlakove i stalno nastoji poboljšati kvalitetu usluge. Pojedini članci Uredbe omogućavaju da se se ona ne primjenjuje do prosinca 2014., ali ostavlja se mogućnost da je resorni ministar nakon tog roka prolongira na još maksimalno pet godina', kazala je Tomurad Sušac.

Podsjetimo, Europski sud ovu je odluku donio nakon što je austrijska komisija za nadzor željeznice tužila Austrijske željeznice ÖBB zbog članka prema kojem putnici nemaju pravo na naknadu štete u slučaju kašnjenja vlaka.

Iako su se putnici u Hrvatskoj ponadali da će konačno naplatiti kašnjenja HŽ-ovih vlakova, od toga za sada, čini se, nema ništa. Moguće sve do 2019. godine.