KRONIČNI LUZERI

Zašto nismo dobili važna sredstva EU-a koja su svi dobili?

16.04.2015 u 06:53

Bionic
Reading

Hrvatska je jedna od samo dvije zemlje koje od EU-a nisu uspjele dobiti sredstva za tzv. teaming projekte koji su trebali poslužiti tome da se unaprijedi kvaliteta naše znanosti, a čini se da su tom neuspjehu kumovala čak tri resora – Ministarstvo znanosti, Ministarstvo gospodarstva i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU-a

Ključna ideja jednog od teaming projekata koje je Hrvatska prijavila jest razvoj sustava praćenja napredovanja u zvanju kakav je, među ostalima u Europi, odlično koncipirao Švicarski federalni tehnološki institut (EPFL) iz Lausanne. Naime docenti EPFL-a pokazali su velik uspjeh u privlačenju najboljih mladih znanstvenika, a Hrvatska je željela implementirati isti sustav napredovanja.

Jedan od osnovnih preduvjeta za dobivanje teaming projekata bio je da oni budu u skladu sa strategijom tzv. pametne specijalizacije, no ona, prema prof. dr. sc. Saši Zeleniki, bivšem zamjeniku ministra znanosti, ni danas nije dovršena.

'Strategija već godinu i pol visi u Ministarstvu gospodarstva mada je još tim ministra Željka Jovanovića dovršio svoj, pa i dobar dio posla nekih drugih resora', kaže Zelenika.

'Finalizirali smo neke varijante te strategije, no Ministarstvo gospodarstva ih je uvijek iznova vraćalo na početak, a Ministarstvo regionalnog razvoja i programa EU-a, koje bi trebalo koordinirati aktivnosti prema EU, očito nije našlo načina da ih potakne da obave svoj posao na vrijeme i kako treba', dodao je.

Zelenika smatra da postoji još jedan razlog zašto Hrvatska nije uspjela ono što su uspjele gotovo sve druge zemlje EU-a, uključujući Bugarsku, Rumunjsku, Mađarsku, Sloveniju, Češku itd. (pogledajte popis na ovom linku) Za vrijeme Jovanovića, kaže, plan je bio da okosnica za teaming bude jedan jedini izvrsno pripremljen hrvatski projekt – primjerice onaj FER-a i EPFL-a, kroz koji je bilo predviđeno da se postupno razvije još šest ili sedam sličnih zametaka centara koji bi pokušali implementirati tenure track ugovore. Druga su hrvatska sveučilišta i centri imali i druge ideje za teaming. EU je za prvu fazu implementacije prihvaćenih projekata nudio nekoliko milijuna eura, a potom bi se kroz Horizon 2020 moglo povući još nekoliko desetaka milijuna eura.

'Zalagali smo se za to da kao država svi stanemo iza jednog prioritetnog projekta i 'guramo' ga prema Bruxellesu, no novi postav u MZOS-u poslao je u Bruxelles projekte svih zainteresiranih hrvatskih institucija. Moguće je stoga da su u EU procijenili da ne znamo što zapravo hoćemo, pogotovo jer još nemamo ni finaliziranu strategiju pametne specijalizacije, a ona je preduvjet za takve projekte. Jednostavno nismo pokazali da znamo u kojem se pravcu kao država i kao sustav znanosti želimo razvijati', rekao je Zelenika.

Pokazat ćemo EU da možemo i bez njih

Zamjenik sadašnjeg ministra znanosti Vedrana Mornara, prof. dr. sc. Roko Andričević, priznao je da je Hrvatska bila jedna od rijetkih zemalja koje nisu uspjele dobiti sredstva EU-a za teaming projekte. No ne misli da zastoji u drugim ministarstvima i veći broj prijava imaju išta s time.

'Istina je da je Hrvatska uz Maltu ili Luksemburg jedina zemlja koja nije dobila sredstva iz dijela Horizona 2020 koji se tiče teaminga. No za to nisu odgovorna druga ministarstva. Država je trebala za to dati pisma podrške i to je učinila za svih šest projekata', rekao je Andričević.

'Također nije točno to da smo imali previše projekata. Češka ih je imala 19, Mađarska 14 itd. Zapravo smo ih prijavili najmanje', rekao je.

'Ne znamo razlog zašto nisu prošli projekti poput Ruđerovog i FER-ovog, za koje smo smatrali da imaju najveću težinu. To je međunarodna evaluacija, a one se ne komentiraju. U Hrvatskoj smo navikli komentirati evaluacije, no kad ih daju stručne skupine u EU, one se više ne komentiraju. Na sastanku s predstavnikom Europske komisije za znanost nismo uspjeli dobiti nikakve informacije osim što smo dobili podršku da nastavimo dalje', pojasnio je Andričević.

Mornarov zamjenik ističe da ih odbijenica EU-a ipak nije ostavila bez rješenja.

'MZOS je zajedno s Ministarstvom regionalnog razvoja pokrenuo realizaciju projekta teaminga uz pomoć švicarskih sredstava i sredstava iz Unijinih fondova. Trenutno radimo na pripremi obrasca koji bi išao na prijave za europske fondove. Dakle sami ćemo ga realizirati, što će biti poruka Europskoj komisiji da smo taj projekt smatrali toliko značajnim i vrijednim da smo ga spremni financirati na neki drugi način. Za to imamo podršku švicarske vlade, a ona s hrvatskom upravo sklapa ugovor o različitim oblicima suradnje težak oko 45 milijuna franaka. Jedna od aktivnosti tog ugovora bit će i teaming projekt', rekao je Andričević, uvjeren da će ova suradnja uskoro zaživjeti.

Trebamo učiti, a ne inatiti se

Zelenika pak ističe da je stav 'sami ćemo pa makar glavom kroz zid' poguban, posebice, kaže, za one s tvrđim glavama i ušima.

'Nitko ni u primisli ne želi komentirati ili osporiti međunarodne evaluacije, ali mislim da bi nam svima trebalo biti u interesu iz odbijenica izvlačiti pouke i postajati bolji, a ne se zatvarati u vlastita lena te odgovornost za sredstva koja ne povlačimo i poslove koje ne obavimo pometati pod tepih. Toga smo se barem nagledali u proteklih 25 godina u ovoj zemlji.'