belgija prva uvela izolaciju

Zašto karantena kod majmunskih boginja traje čak tri tjedna? Evo što kaže poznati imunolog Trobonjača

24.05.2022 u 16:08

Bionic
Reading

Belgija je postala prva zemlja koja je uvela obveznu 21-dnevnu karantenu za oboljele od majmunskih boginja, odlučile su tamošnje zdravstvene vlasti nakon što su u toj zemlji prošlog tjedna prijavljena četiri slučaja bolesti. Oni koji su bili u kontaktu sa zaraženima ne moraju se samoizolirati, ali trebaju biti oprezni, osobito ako su u kontaktu s ranjivim osobama. Pitali smo imunologa Zlatka Trobonjaču zašto karantena u slučaju majmunskih boginja traje čak 21 dan?

Imunolog smatra da, s obzirom na inkubaciju i trajanje bolesti, karantena od tri tjedna nije duga.

'Zaraznost toliko traje, a i inkubacija je dosta duga, više od dva tjedna. Može ići i do tri tjedna. Drugim riječima, ako dođete u kontakt, može proći i više od dva tjedna prije nego dobijete simptome bolesti', kazao nam je Trobonjača. Isto pravilo vrijedi za druge bolesti.

'Kolika vam je gornja granica zaraznosti, tolika se odredi karantena. Neki ljudi će možda i ranije prestati biti zarazni, ali to ne možete znati. Kako ne možete znati, onda stavljamo gornju granicu da bismo bili sigurni da se neće širiti', objasnio nam je Trobonjača te smatra da se ova bolest neće širiti tako lako i brzo bez obzira što zadnjih dana bilježimo sve više slučajeva. Imunolog ne vjeruje da će se ostvariti prijetnje da će se virus majmunskih boginja endemizirati u Europi.

'Bolest je u značajno mjeri manje zarazna nego što su to covid ili neke druge bolesti', kazao je. I prije se događalo da neki slučajevi majmunskih boginja budu uvezeni u zapadne zemlje.

'Čini mi se da je baš iz Nigerije to bilo 2017. godine. Nekoliko je slučajeva bilo uvezeno jer su zapadna i središnja Afrika središta te bolesti. Tamo se najviše širi među životinjama, onda se može prenijeti na ljude i razmjestiti. To će uglavnom biti uvezeni slučajevi iz tih zemalja. Bolest se neće previše širiti unutar populacije', smatra Trobonjača. Postoji mogućnost, a hoće li se to sada dogoditi i hoće li se ova bolest endemizirati u Europi, Trobonjača ne vjeruje u to.

'Mislim da je to dosta pesimističan i paničan pogled', zaključio je.