SLIČNO SVE DO RUJNA

Zašto je usred srpnja vrijeme ovako kaotično?

nevrijeme ljetni pljusak

nevrijeme ljetni pljusak

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz

U skladu s najavama klimatologa i meteorologa, ovogodišnje je ljeto i vlažnije i toplije od prosjeka, a sličan scenarij vjerojatno će se nastaviti sve do rujna, kaže naš stručnjak, dr. Krešo Pandžić

'Naše dugoročne prognoze predviđale su da će ovo ljeto biti vlažnije od prosjeka koji se mjeri prema 30-godišnjem srednjaku od 1961. do 1990', rekao je za tportal.hr načelnik sektora za motrenje vremena i klime Državnog hidrometeorološkog saveza Hrvatske (DHMZ).

'To se obistinilo. Prodori hladnog, vlažnog zraka sa zapada češći su nego što je uobičajeno, osobito u priobalnom području', dodao je.

Dugoročno ipak očekujmo suše i vrućine

Naš klimatolog, inače i član Međudržavnog panela za klimatske promjene (IPCC), ističe da je odstupanje tim veće zato što mjerenja, ali i klimatski modeli u posljednjih desetak godina pokazuju da bi ljeta na jugoistoku Europe i cijelom Sredozemlju u nekom duljem razdoblju trebala biti sve toplija i sve sušnija.

'Ljetna odstupanja u temperaturama i padalinama u našim će krajevima biti izraženija nego u drugim – središnjim i sjevernim dijelovima Europe. To znači da možemo očekivati više vrućina i duljih sušnih razdoblja. No istovremeno to ne znači da neće biti i negativnih odstupanja s hladnijim ili vlažnijim ljetima - katkada, rjeđe, javljat će se i ljeta vlažnija od prosjeka. Primjerice ove godine se dogodilo da je izostalo djelovanje Azorske anticiklone pa imamo dosta oborina. Klimatske pojave treba pratiti dugoročno - više godina ili desetljeća', pojasnio je naš sugovornik.

Prema podacima DHMZ-a, u posljednjem je desetljeću u Hrvatskoj zabilježen izražen trend povećanja temperature i smanjenja količina oborina – niti jedno ljeto nije imalo srednju temperaturu nižu od prosjeka.

'Možemo reći da se taj scenarij, što se tiče temperatura, ostvario u zadnjem desetljeću. No isto vrijedi i za oborine. Sjetite se dugotrajnih suša proteklih ljeta. Gledano kroz prizmu onog što nas očekuje sljedećih 30 godina, razdoblja od travnja do rujna bit će u prosjeku sušnija. No u nekim kratkotrajnim periodima bit će i obilnih oborina, pa i poplava. Klimatski modeli pokazuju da će i kolovoz i rujan ove godine biti vlažniji od prosjeka. No kako se očekuju i iznadprosječne temperature, mogu se dogoditi i neka sušnija razdoblja', rekao je Pandžić istaknuvši da se ekstremi i odstupanja, kako pozitivna, tako i negativna, podudaraju s predviđanjima modela za klimatske promjene, odnosno za topliji svijet.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!