DIPLOMATSKI OUTFIT

Zašto je ruski veleposlanik bio u nakićenoj odori: prijetnja ili protokol?

13.02.2017 u 20:43

Bionic
Reading

Nakon što je ruski veleposlanik u Zagrebu Anvar Azimov prošloga petka sazvao konferenciju za novinare na kojoj je ustvrdio da neće više biti ruskih kredita Agrokoru, kao i to da Rusija nije zainteresirana za ulazak u vlasničku strukturu Agrokora, u oči je upala njegova svečana crna veleposlanička odora te čitav niz odlikovanja, što su mnogi protumačili kao izraz ruskog militarizma i prijeteće poruke. Treba istaknuti da je riječ o službenoj ruskoj diplomatskoj odori koja se odijeva rijetko i u posebnim prilikama, kao što je to bio Dan ruske diplomacije koji se obilježava 10. veljače, kada se Azimov i dotakao ruskih kredita Agrokoru

Iako su mnogi neupućeni povezali veleposlanički outfit s rastućim ruskim militarizmom i porukom prijetnje Hrvatskoj, nužno je naglasiti to da je ruski veleposlanik Azimov sazvao konferenciju za novinare povodom Dana ruske diplomacije te je u skladu s protokolom odjenuo propisanu odoru koja krojem i ukrasima uvelike podsjeća na svečanu vojnu odoru.

No radi se o standardnoj veleposlaničkoj odori koja se, doduše, odijeva rijetko i isključivo u posebnim prilikama, dok su ordeni i medalje kojima je tom prilikom okitio prsa isključivo komemorativne naravi te za civilne zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Rusije te njena odnosa s drugim državama.

Povijest ruske diplomatske odore, inače, seže u 1834. godinu, kada je uvedena svečana odora s epoletama te napoleonska kapa, a takva pravila poštovala su se u ruskim diplomatskim krugovima do Oktobarske revolucije, kada su diplomati počeli nositi klasična zapadnjačka odijela, iako je bilo mnoštvo kritika zbog stava da sovjetski dužnosnici ne bi smjeli nositi odijela koja podsjećaju na 'buržoaske društvene simbole'.

Tijekom Drugog svjetskog rata ponovno je uvedena posebna diplomatska odora koja uvelike podsjeća na onu vojnu, a ona je vrlo brzo ukinuta jer je suviše podsjećala na crnu odoru nacističkog SS-a, i to nakon što je jedan od zarobljenih njemačkih vojnika ugledavši sovjetskog veleposlanika Viktora Izraelijana salutirao s uzdignutom rukom i glasnim povikom 'Heil Hitler', misleći kako se radi o časniku SS-a.

Crna diplomatska odora vraćena je u uporabu 2001. godine, a visokorangirani diplomati nose je u rijetkim svečanim prilikama, obično kada se obilježavaju ruski državni praznici, kao što je to bilo prošlog petka, kada se obilježavao Dan ruske diplomacije, odnosno dan u kojem je car Petar Veliki osnovao preteču ministarstva vanjskih poslova.