TAJNA USPJEHA

Zašto je Nova Gradiška tako privlačna ulagačima?

23.06.2014 u 07:00

Bionic
Reading

Ove su godine realizirana dva velika investicijska projekta u Industrijskom parku Nova Gradiška. Jedan je onaj Atlantic Grupe u tvornicu za proizvodnju energetskih pločica, a drugi je projekt samoborske tvrtke Klimaoprema. Zbog čega je upravo ovaj gradić s 15-ak tisuća stanovnika u jugozapadnom dijelu istočne Hrvatske tako privlačna destinacija za ulagače?

Projekt Atlantic Grupe vrijedan je 120 milijuna kuna i planira u prvoj godini proizvodnje otvoriti 50 radnih mjesta, a uz planirani rast poslovanja u konačnici 160 novih radnih mjesta. Klimaoprema će ulaganjem od 37 milijuna kuna u prvoj godini zaposliti također 50 ljudi, a brojka bi uz planirani rast u konačnici trebala narasti na 150-200. Za više od pet tisuća nezaposlenih u Novoj Gradišci ovo je lijepa vijest.

Gospodarske atraktivnosti Nove Gradiške čine značajni ljudski i prirodni potencijali te izvanredan geoprometni položaj.

Nova Gradiška je smještena na križanju važnih međunarodnih cestovnih (E70) i željezničkih pravaca, telekomunikacijskih sustava i naftovoda, koji povezuju zemlje zapadne Europe sa zemljama jugoistočne Europe i Bliskog istoka, što čini osnovu za razvoj ovoga grada kao prometnog, logističkog i distributivnog centra.

Infrastrukturno opremljeno zemljište Industrijskog parka Nova Gradiška je ponuđeno investitorima po izuzetno povoljnim uvjetima, što je svakako dodatan razlog zašto su se investitori odlučili baš za ovu destinaciju. Dakako, od velikog značaja je i izvanredna geoprometna lokacija koja omogućuje izvrsnu povezanost i brz pristup tržištu EU-a te tržištima zemalja jugoistočne Europe.

'Ova industrijska zona u opsežnoj analizi ekonomske isplativosti izabrana je između 90 drugih potencijalnih lokacija u Hrvatskoj, Sloveniji i Njemačkoj. Kao komparativne prednosti Industrijskog parka Nova Gradiška koje su prevagnule u njegovu korist možemo istaknuti - izgrađenu kvalitetnu infrastrukturu, odličnu lokaciju neposredno uz međunarodnu autocestu, povoljnu cijenu zemljišta, konkurentan paket lokalnih poticaja i olakšica, te razumijevanje potreba ulagača i sposobnost da se u kratkim rokovima i na kvalitetan način odgovori na njihove zahtjeve', kazali su iz Atlantic Grupe za tportal.

'Važno je također istaknuti kako smo naišli na iznimno razumijevanje i susretljivost predstavnika lokalne zajednice, a zadovoljstvo nam je što smo kroz razvoj vlastitog poslovanja u mogućnosti pridonijeti i razvoju ove poslovne zone', dodaju iz Atlantic Grupe.

Osim gore navedenih, potencijal Nove Gradiške prepoznale su i sljedeće tvrtke koje su tamo otvorile svoje pogone za proizvodnju: Clarum, Ambalažni servis, Elektro termički sustavi, Potomac, Teding, Cubus, Progresys, Martex, Plin projekt, Impal, Alu-plastik i GMI.