jurisdikcija

Zašto je Nizozemska žarište međunarodnih parnica?

23.03.2024 u 07:33

Bionic
Reading

Od sukoba u Ukrajini i na Bliskom istoku do rudnika soli u Brazilu – sudovi u Nizozemskoj postali su 'nulta točka' na globalnom pravnom bojištu s dalekosežnim implikacijama, piše France Presse

Snažna pravna tradicija, sjedište mnogih multinacionalnih tvrtki i međunarodnih organizacija i globalno pristupačna: Nizozemska ima više aduta zbog kojih biva birana za pravnog arbitra.

Dva najutjecajnija međunarodna suda u Den Haagu u prva tri mjeseca ove godine već su donijeli važne presude o ruskoj invaziji na Ukrajinu i sukobu između Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

Početkom ožujka, Međunarodni kazneni sud (ICC) izdao je uhidbene naloge za dvojicom visokih ruskih zapovjednika, a u siječnju je Međunarodni sud pravde (ICJ) izdao hitne mjere naredivši Izraelu da poveća pomoć Pojasu Gaze i zaštiti njegove stanovnike.

Istodobno, mjesni građanski sud izrekao je povijesnu presudu zaustavivši isporuku dijelova za borbene zrakoplove F-35 iz Nizozemske Izraelu.

Žrtve rudnika soli u brazilskom gradu Maceiju tuže petrokemijskog diva Braskema za odštetu na sudu u Rotterdamu, što je jedna od mnogih sličnih međunarodnih tužbi za podignutih zadnjih godina.

Sud u Amsterdamu u veljači je odbio žalbu Rusije u procesu vrijednom rekordnih 50 milijardi američkih dolara koji obuhvaća zahtjev za odštetom bivših dioničara razbijenog naftnog diva Jukosa.

Nizozemski sudovi izrekli su zadnjih godina presude u velikim klimatskim slučajevima, uključujući onaj iz 2021. u kojem je pobijedila nevladina organizacija Milieudefensie. U tom slučaju sud je naredio petrokemijskom divu Shellu da smanji emisije stakleničkih plinova, što se smatra prvom važnom presudom na području klimatskih promjena protiv jedne korporacije.

Pravno žarište

„Mislim da je lakše podići tužbu u Nizozemskoj”, rekla je Cecily Rose, docentica javnog međunarodnog prava na Sveučilištu u Leidenu.

„Zakonski prag za pokretanje kolektivnih tužbi u Nizozemskoj je relativno nizak i to zaista olakšava nevladinim organizacijama da podižu tužbe u javnom interesu na nizozemskim sudovima”, rekla je.

„Slučajevi s međunarodnim implikacijama redovito stižu na sudove u Nizozemskoj dijelom zato što je Nizozemska sjedište transnacionalnih tvrtki s globalnim dosegom, kao što su Shell, Unilever ili Heineken”, dodao je Leon Castellanos-Jankiewicz, viši znanstvenik pri Asserovu institutu za međunarodno i europsko pravo.

„Te multinacionalne tvrtke podliježu nizozemskom pravu i prema tome nizozemski sudovi imaju jurisdikciju nad njima i njihovim poslovima”, rekao je.

Zemlja ima i visoko obrazovane pravne stručnjake te snažnu vjeru u poštivanje zakona.

„Nizozemska tradicionalno pridaje veliku važnost razvoju međunarodnog prava”, rekao je Castellanos-Jankiewicz.

„Promicanje razvoja međunarodnog pravnog poretka trajni je cilj nizozemske vanjske politike”, rekao je.

Dobra infrastruktura s globalnim dosegom i percepcija zemlje kao „neutralnog terena” čine Nizozemsku privlačnim izborom za strane u postupku koje žele nepristrani pravorijek, rekli su stručnjaci.

„Mir i pravda”

Nizozemska je sjedište nekoliko međunarodnih sudova i posebnih sudova te agencija kao što su Organizacija za zabranu kemijskog oružja i Europol, rekli su pravni stručnjaci.

Smješten na obali između Amsterdama i Rotterdama, Den Haag se oduvijek smatra „gradom mira i pravde”. Ondje je 1899. osnovano prvo međunarodno arbitražno tijelo, Stalni arbitražni sud.

Stalni arbitražni sud, koji još postoji, utro je put za tijela koja su kasnije osnovana u tom gradu, uključujući ICJ nakon Drugog svjetskog rata i ICC, koji je otvorio vrata 2002.

Ondje imaju sjedište i neki drugi međunarodni sudovi, uključujući sada bivši Sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije (ICTY) i Posebni sud za Kosovo.

„Premda su slučajevi na tim jurisdikcijama posve neovisni od nizozemskih sudova jer su one dio sustava UN-a, oni povećavaju odjeke mnogih pitanja od globalnog značenja”, rekao je Castellanos-Jankiewicz.