NEOBRANJENA UTVRDA

Zašto je Most izgubio tlo pod nogama u Metkoviću? Skupo glumljenje žrtve ili...

22.05.2017 u 22:27

Bionic
Reading

Gotovo svi rezultati u prvom krugu izbora bili su poznati već oko 22 sata, no oni za Metković nisu stizali do poslije ponoći. 'U Metkoviću je drama', proširilo se stožerima drugih stranaka, a onda su i stigli rezultati - Most je počeo gubiti Metković. Što se dogodilo, za tportal komentira politički analitičar Ivan Rimac

Prema rezultatima jučerašnjih izbora, u drugi krug za čelno mjesto u gradu će aktualna gradonačelnica Katarina Ujdur, koja je osvojila nešto više od 40 posto, te HDZ-ov Dalibor Milan, koji je prati u stopu na 38,5 posto.

Ništa jasniji nisu rezultati za Gradsko vijeće, gdje je Most osvojio najviše - 40,6 posto. Slijedi HDZ s 38,1 posto, HSS koji predvodi bivši metkovski gazda Stipe Gabrić Jambo dobio je 12,3 posto, dok je SDP-ova lista dobila 5,15 posto.

Da su se stvari promijenile, pokazuju i podaci od prije četiri godine, kad je lider Mosta Božo Petrov u prvom krugu osvojio 45,8 posto, dok je njegov protukandidat HSS-ov Stipe Gabrić Jambo tada imao 30,37 posto. HDZ-ov kandidat Hranislav Gašpar s 16,7 posto nije ni ušao u drugi krug.

Most je tada mogao biti i relativno miran u gradskom vijeću s osvojenih 46,2 posto, dok je HSS imao 27,2 posto, a HDZ-ova koalicija 19,2 posto.

No, u četiri godine dosta se toga promijenilo: Hrvatska je odradila dvoje parlamentarne izbore, Petrov se povukao s mjesta gradonačelnika kako bi otišao prvo u izvršnu, a onda u predstavničku vlast na državnoj razini, a tik uoči lokalnih izbora drugi se put raspala suradnja Mosta i HDZ-a u Vladi.

Što se to dogodilo u Metkoviću, priupitali smo političkog analitičara Ivana Rimca.

'Izbacivanje iz Vlade umanjilo im credo' 

'Tu je osnovni problem što se Most postavio kao netko tko može biti oponent vodećim strankama na državnoj razini. S obzirom na to da je ta njihova uloga narušena izbacivanjem iz Vlade, to je umanjilo neki njihov credo u političkom djelovanju. Ne izgledaju tako 'potentno' kao kad su diktirali ritam iz Vlade. To se onda odražava i na mogućnost da na lokalnoj razini barem djelomično izgube popularnost. Očito je da je pad popularnosti prisutan u Metkoviću. To su iskoristili Jambo i SDP, koji su svojim ulaskom na taj teritorij dobili minorne, ali vrlo značajne zastupnike u gradskom vijeću', pojašnjava Rimac za tportal.

I doista, prikloni li se HSS u Gradskom vijeću HDZ-u, što je gotovo izvjesno, Most ne može računati na većinu. Podrže li HSS-ovi birači i HDZ-ova kandidata za gradonačelnika, Most bi mogao ostati i bez čelnog mjesta u gradu.

  • +2
Lokalni izbori 2017: Most nezavisnih lista Izvor: Pixsell / Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL

No, dok se pozicija Mosta u Metkoviću klima, ta je stranka uspjela progurati svoje kandidate u drugi krug u tri županije: Nikolu Grmoju u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, Miru Bulja u Splitsko-dalmatinskoj, te Tomislava Panenića u Vukovarsko-srijemskoj.

Neprimjerena retorika Petrova

'Što se tiče lokalnih izbora, Most je i prije raspada koalicije shvatio da ne može konkurirati u više lokalnih sredina, pa se odlučio na razinu županija koje su trebale predstavljati lakši zalogaj, s delegiranjem ljudi koji su već prisutni u političkom životu. To se pretvorilo u pravu političku bitku u kojoj su i Most i HDZ pokušali cijele lokalne izbore pretvoriti u sukob ove dvije opcije', kaže Rimac.

Što onda očekivati u drugom krugu utrke za župane? 'Kada kandidati za župana ulaze kao drugoplasirani s velikim zaostatkom za vodećim HDZ-ovim kandidatima, pojavljuje se neprimjerena retorika koju je zauzeo Petrov, koji i SDP optužuje za urotu protiv Mosta. Eventualnim koaliranjem sa SDP-om moglo bi doći do toga da se Most izjednači s HDZ-om. To s retorikom svađe neće biti moguće. Mislim da će njihovo glumljenje žrtve rezultirati padom u ukupnom broju podrške', kaže Rimac.