UHAPŠENI INVESTITOR

Zašto Hajdaš nije slušao Veleposlanstvo u Bukureštu?

19.02.2014 u 16:11

Bionic
Reading

Ministar Siniša Hajdaš Dončić propalu prodaju HŽ Carga rumunjskom investitoru, koji se nalazi pod ozbiljnim optužbama za korupciju, pred javnošću je lakonski pokušao objasniti bankovnim garancijama. Zašto Grampet grupa i njezin vlasnik, uhićeni Gruia Stoica nisu dodatno provjeravani preko hrvatskog veleposlanstva u Bukureštu, gospodarske diplomacije ili tajnih služni, od odgovornih nema jasnog odgovora

Jasno je da investitor koji dođe s valjanim bankovnim garancijama ima otvorena vrata Banskih dvora, posebno u trenutku kada tvrtki koja se prodaje prijeti stečaj, poput HŽ Carga. Ali ipak se možemo zapitati treba li se tvrtka 'uvaliti' prvom ponuđaču po principu 'brigo moja prijeđi na drugog' bez da se saznaju podrobnije informacije o tome tko su ljudi koji kupuju našu tvrtku i odakle im novac, jer takve tričarije bankama sigurno nisu od primarnog interesa. Banke ne pišu izvještaje o korupciji i kriminalu.

Hajdaš Dončić pokazao je i osobnu inicijativu kada je na ministarskom sastanku o Grampet grupi zatražio informacije od rumunjske kolegice, ali kako je to nezgrapno objasnio u intervju Jutarnjem listu prošli tjedan, stječe se dojam da je to više izgledalo kao da ju je cimnuo laktom i kratko upitao za mišljenje nego kao ozbiljan razgovor. Ministar se i tijekom posjeta Rumunjskoj kod Rumunja raspitivao o Grampet grupi.

'Kao što je ministar već javno izjavljivao, tijekom tih razgovora nije dobio informaciju o istrazi i mogućim radnjama vlasnika Grampet grupe, zbog čega je nedavno priveden', stoji u odgovoru koji smo dobili od Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture iz kojeg napominju da im je bilanca poslovanja bila pozitivna.

Iz navedenog je još jasnije da se hrvatska strana trebala osloniti na svoje kanale za podrobnije informiranje o potencijalnom investitoru.

Zašto nije uspostavljena sinergijska suradnja između dvaju ministarstava putem projekta gospodarske diplomacije koji je s velikim očekivanjima reorganiziran početkom listopada prošle godine uz jasnu poruku da će promovirati hrvatsko gospodarstvo u inozemstvu i pomagati u poticanju investicija? Grampet grupa bila je prilika da se takva suradnja vidi na djelu.

Iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova samo su nam kratko odgovorili da je hrvatsko veleposlanstvo u Bukureštu informiralo Zagreb o novinskim napisima o vlasniku Grampet grupe koji su ukazivali na korupciju, a iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture da je veleposlanstvo Hrvatske u Rumunjskoj tijekom pregovora o privatizaciji s Grampet Grupom i HŽ Cargom slalo izvješća o recentnim gospodarskim događanjima i aktivnostima u Rumunjskoj, koja su sadržavala aktivnosti javnih i privatnih društava koja posluju u području prometa.

Neslužbeno nam je rečeno da se malo moglo napraviti protiv investitora s jamstvima kvalitetne banke protiv kojeg nije podignuta optužnica. Moglo ga se odbiti da se tvrtku nije pod svaku cijenu pokušavalo prodati. Ne zaboravimo da je Vlada odbila investitora samo dan prije uhićenja. Možda im je ovo prilika da u budućim privatizacijama pored bankovnih jamstava od potencijalni investitora zatraže i potvrdu o nekažnjavanju.