ROBNE ZALIHE

Zašto država za kilu tjestenine plaća duplo više nego u dućanu?

14.07.2017 u 17:13

Bionic
Reading

Ravnateljstvo za robne zalihe kupuje stotinu tona tjestenine od koje će se pripremati obroci u slučaju bilo kakve elementarne nepogode, krize, rata. Na ovakvu količinu moglo bi se očekivati da država koja kupuje po veleprodajnoj cijeni dobije rabat, no ispada da u Robnim zalihama nisu baš šparni: Za kilogram tjestenine planiraju izdvojiti više od 11 kuna

Ravnateljstvo za robne zalihe raspisalo je javnu nabavu za kupnju stotinu tona tjestenine u vrijednosti od 960 tisuća kuna bez PDV-a.

Riječ je o visokoj cijeni za ovakvu količinu i vrstu nabave. Tjestenina za robne zalihe ne mora biti vrhunska, ne nabavljaju ju za restoran, nego za prehranu u ekstremnim situacijama. Stoga se postavlja logično pitanje zašto običan građanin u trgovinama maloprodajnih lanaca uspije kupiti kilogram tjestenine za šest, sedam kuna, a država tu količinu ne uspije nabaviti po ispod deset kuna?

Gotovo istu količinu nabavili su na samom početku 2016. Tada je na natječaju pobijedio domaći proizvođač, tvrtka Ragusa d.o.o. iz Čakovca, koji se jedini javio na natječaj.

Vrijednost robnih zaliha procjenjuje se na oko 350 milijuna kuna, a od toga nešto više od polovice otpada na neprehrambene proizvode poput deka, šatora, vreća za spavanje, kompleta za prvu pomoć, čamaca za poplave, vreća za pijesak i slično. Ta se oprema čuva u sedam skladišta na tajnim lokacijama po Hrvatskoj.

Ravnateljstvo za robne zalihe ne skladišti hranu, već se ona čuva kod proizvođača od kojih je kupljena.

  • +7
Ubrzano se izvode radovi na izgradnji tranzitnog centra za izbjeglice Izvor: Pixsell / Autor: Ivica Galović

Najveći izazov za ovaj sektor zasigurno je bila izbjeglička kriza krajem 2015. Tada se svakodnevno opskrbljivalo prihvatne centre u Slavoniji u koje su dolazile tisuće izbjeglica. U samo dva dana u rujnu isporučili su 900 poljskih ležajeva, 1550 vreća za spavanje, 140 velikih šatora, 1550 deka, osam kontejnera za potrebe rada kriznog stožera i ambulante u Belom Manastiru te četiri višenamjenske autocisterne za opskrbu pitkom vodom izbjegličkih naselja.

Od prehrambenih proizvoda isporučeno je 20 tona ribljih konzervi, deset tona ribljih pašteta, četiri tone kokošjih pašteta, devet tona dvopeka te šest tona marmelade.