PORUKA HRVATSKOJ

'Zaštitite ljudska prava svih transrodnih osoba'

11.04.2013 u 15:18

Bionic
Reading

Vijeće Europe upozorilo je Hrvatsku da je reforma Zakona o državnim maticama dobra prigoda da se zaštite ljudska prava svih transrodnih osoba, navodi se u priopćenju Vijeća Europe dostavljenom Hini u četvrtak.

'U skladu s presudom Europskog suda za ljudska prava, Odbor ministara Vijeća Europe zatražio je od zemalja članica da zajamče u svim područjima života sveobuhvatno pravno priznavanje promjene spola, prije svega da omoguće promjenu imena i spola transrodnim osobama u službenim dokumentima, na brz, transparentan i pristupačan način', stoji u pismu koje je ovaj mjesec poslao povjerenik za ljudska prava Vijeća Europe Niols Muižnieks hrvatskom ministru uprave Arsenu Bauku i predsjednici Saborskog odbora za ravnopravnost spolova Nensi Tireli

'Moje je stajalište da prepostavka pravnog priznavanja spola ne smije biti podvrgavanje operaciji koja vodi sterilitetu ili liječnički tretmani koji mogu ozbiljno naštetiti autonomnosti, zdravlju ili dobrobiti pojedinca. Svaki zahtjev za dostavljanjem liječničke dijagnoze treba preispitati u cilju uklanjanja prepreka za djelotvorno uživanje ljudskih prava, uključujući pravo na samoodređenje glede nečijeg spola, kod transrodnih osoba', kaže se.

Povjerenik dodaje da razvod ili status nevjenčane osobe ne smije biti preduvjet za priznavanje spola jer može imati 'nerazmjeran učinak na prava na obiteljski život'.

'Snažno potičem vaše napore da uskladite hrvatske zakone u tom polju s europskim standardima. Bilo bi mi vrlo drago da me informirate o napretku u reformi i veselim se konstruktivnom dijalogu o tom pitanju', dodaje u pismu.