ilegalni ulasci u sad

'Zasluga Trumpove politike': Manje uhićenja na granici s Meksikom

05.04.2017 u 18:46

Bionic
Reading

Američki ministar domovinske sigurnosti John Kelly rekao je danas odboru senata da je na američko-meksičkoj granici u ožujku zabilježeno manje od 17 tisuća ilegalnih imigranata, što je najmanji broj od 2000.

U veljači je na granici uhićeno 23589 ilegalnih migranata, stoji u podacima američke granične i carinske zaštite, navodi Reuters.

Ministar Kelly istaknuo je da takav pad 'nije slučajnost', te da je za njega zaslužna politika predsjednika Donalda Trumpa, prenosi BBC.

'Vidimo apsolutno nevjerojatan pad broja migranata koji veoma opasnim putevima dolaze iz Središnje Amerike u Sjedinjene Države', rekao je je Kelly odboru senata za domovinsku sigurnost. 

'Ožujak je peti mjesec zaredom u kojem je zabilježen pad, te je za 71 posto manji od prosinca 2016., kad je migranata bilo 58478', dodao je američki ministar koji smatra da se usprkos tim 'dobrim vijestima' treba osigurati da američka južna granica ostane prioritet da bi se država zaštitila od 'terorista i drugih kriminalaca'. 

Kelly je u odgovoru na pitanje senatora Johna McCaina otkrio kako SAD dobiva 'ogromnu količinu suradnje od Meksikanaca' koji su prošle godine zaustavili 160 tisuća migranata iz Središnje Amerike, prenosi BBC. 

BBC piše i kako je američka vlada u utorak počela primati ponude za prototip zida na južnoj granici kojeg najavljuje predsjednik Trump. 

Kelly je odbacio vjerojatnost da će se zid napraviti 'od mora do mora', naglasivši da će ga na nekim mjestima zamijeniti senzori, dronovi i druga tehnologija.